Galaxia noastră este împinsă prin spaţiu de un vid extragalactic. Ne îndreptăm cu 2 milioane km pe oră spre super-roiul lui Shapley

Calea Lacteee, galaxia noastră, se deplasează prin spațiu cu viteza fenomenală de peste 2 milioane km/h, iar unul dintre responsabilii pentru această mișcare ar fi un imens vid extragalactic care o "împinge", potrivit unui studiu dat publicității luni.

30 ian. 2017, 18:24
Galaxia noastră este împinsă prin spaţiu de un vid extragalactic. Ne îndreptăm cu 2 milioane km pe oră spre super-roiul lui Shapley

Deși nimeni nu simte acest lucru, oamenii sunt supuși constant mai multor tipuri de mișcare. Terra se învârte în jurul axei sale cu o viteză de circa 1.600 km/h, se învârte în jurul Soarelui cu 100.000 km/h, în timp ce Soarele orbitează în jurul centrului Căii Lactee cu 850.000 km/h. La rândul ei, galaxia noastră se deplasează cu aproape 2,3 milioane de kilometri pe oră, respectiv circa 630 km pe secundă.

De 40 de ani astrofizicienii încearcă să înțeleagă ce provoacă deplasarea galaxiei Calea Lactee și direcția în care se produce această mișcare.

La sfârșitul anilor ’80, suspiciunile s-au îndreptat spre o regiune formată din jumătate de duzină de roiuri bogate în galaxii — precum roiul de galaxii Centaurul — situată la o distanță de 150 de ani lumină de Pământ. Această zonă foarte densă în materie, ar atrage, sub efectul gravitației, toate galaxiile dintr-o anumită regiune din univers, printre care și Calea Lactee. Astronomii au numit această zonă „The Great Attractor” (Marele Magnet).

„Însă direcția nu corespundea exact”, a explicat pentru AFP Daniel Pomarede, cercetător în cadrul Comisariatului pentru energie atomică (CEA) francez, coautorul studiului apărut luni în „Nature Astronomy”. Astronomii și-au îndreptat atunci atenția asupra unei entități mai masive și mai îndepărtate, situată în spatele „Marelui Magnet”. Este vorba de super-roiul lui Shapley, situat la o distanță de 600 de milioane de ani lumină, care numără peste două duzini de roiuri de galaxii.

Problema este că acești doi „magneți”, care atrag galaxia noastră, nu sunt suficienți pentru a-i explica în întregime mișcare care nu este orientată precis în direcția lor, așa cum ar trebui să se întâmple, notează AFP.

Atunci a început să fie avansată ipoteza existenței unui „vid” extragalactic, complet lipsit de materie vizibilă și invizibilă. „Dacă creați vid într-o regiune din univers, elementele care se află la periferie se vor îndepărta pentru că vor fi atrase de alte regiuni sub efectul gravitației„, a explicat Daniel Pomarede.

Condusă de Yehuda Hoffman, din cadrul Universității ebraice din Ierusalim, echipa internațională de astrofizicieni a studiat cu atenție curenții galaxiilor în mișcare. „Cartografiind în 3D curenții galaxiilor prin spațiu am descoperit că Calea Lactee se îndepărta în mare viteză de o regiune vastă foarte puțin densă, până acum neidentificată„, a subliniat Yehuda Hoffman. „Galaxia noastră este nu numai atrasă de super-roiul lui Shapley, ci și împinsă” de acest vid, a adăugat el, care joacă rolul de factor de respingere. Această descoperire „permite explicarea atât a direcției, cât și a amplitudinii” mișcării galaxiei noastre, a afirmat Daniel Pomarade. „Magnetul și acest factor de respingere contribuie într-un mod aproape egal la mișcarea galaxiei noastre„, a precizat omul de știință francez.