Garda de Coastă italiană: Circa 6.500 de imigranţi au fost salvaţi luni în largul Libiei

Garda de Coastă italiană a anunțat luni seară că a coordonat salvarea a circa 6.500 de imigranți în largul Libiei, una dintre cele mai încărcate zile din ultimii ani în Marea Mediterană, relatează AFP.

30 aug. 2016, 05:43
Garda de Coastă italiană: Circa 6.500 de imigranţi au fost salvaţi luni în largul Libiei

Duminică, peste 1.100 de imigranți au fost salvați în aceeași zonă, conform unui bilanț al Gardei de Coastă, care coordonează de la Roma toate operațiunile de salvare la nord de apele teritoriale libiene. 

În schimb, luna august a fost ușor mai calmă decât în anii precedenți. Numărul total al sosirilor în Italia, evaluat înainte de operațiunile de salvare din ultimele zile la circa 105.000 de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), rămâne sub cel din anii precedenți. Marea majoritate a imigranților sunt originari din Africa Subsahariană.

„Centrul operațional a coordonat 40 de operațiuni de salvare” în largul Libiei, iar navele Gardei de Coastă și ale Marinei italiene, ale operațiunii europene anti-traficați Sophia, ale agenției europene Frontex și ale organizațiilor umanitare „au salvat 6.500 de imigranți”, a anunțat luni seară Garda de Coastă pe contul său de Twitter. 

„Am fost extrem de ocupați astăzi”, a confirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă italiene, care a refuzat totuși să vorbească despre un record. 

Plecările din Libia ale imigranților se fac în continuare în valuri succesive, cu o concentrare a operațiunilor atunci când marea este calmă și când vântul dinspre sud împinge ambarcațiunile improvizate spre apele internaționale. 

Conform UNHCR, cel puțin 3.100 de imigranți au murit sau au dispărut în Marea Mediterană în acest an încercând să ajungă în Europa.