Gaură de două milioane de euro la Casa de Pensii. Instituţia neagă şi spune că prejudiciul e mult mai mic

Un audit al Curţii de Conturi la casa de Pensii a scos la lumină abateri contabile grave, cum ar fi plata pensiilor către persoane decedate. Potrivit România TV, prejudiciul s-ar ridica la aproximativ două milioane de euro.

26 nov. 2015, 21:44
Gaură de două milioane de euro la Casa de Pensii. Instituţia neagă şi spune că prejudiciul e mult mai mic

Reprezentanţii de la Casa Naţionale de Pensii se apără şi spun că prejudiciul real este mult mai mic decât cel făcut public de Curtea de Conturi şi aproape recuperat în urma verificărilor făcute. „Din aceste 3,7 milioane lei s-au confirmat 27.000 lei prejudiuciu cert. Din acesta s-a recuperat 19.000 şi mai avem 8.000„, a declarat pentru România TV Elena Ciutan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

Privitor la plăţile făcute eronat de Casa de Pensii către persoanele deja decedate sau către cei care deşi sunt pensionaţi s-au angajat şi nu anunţă, repezentanţii insituţiei au o explicaţie. „Acele persoane au obligaţia să anunţe când se angajează. Despre cei care nu anunţă, noi aflăm informaţia la o diferenţă de două luni. O persoană care se angajează la 1 octombrie… Angajatorul depune declaraţia pentru el pe 25 noiembrie şi el încasează încă două luni de pensie, automat„.

Date din raportul Curţii de Conturi:

– pensii şi drepturi achitate pentru persoane decedate – 3,37 milioane lei
– pensii plătite ilegal unor salariaţi – 757.000 lei
– salarii plătite unor angajaţi care au depăşit vârsta de pensionare – 735.000 lei.

VEZI AICI Ce NEREGULI a descoperit Curtea de Conturi la Casa Naţională de pensii. Ce primeau pensionarii decedaţi VIDEO

Citeşte şi MODIFICĂRI la Legea pensiilor: Cine ar putea primi a 13-a pensie şi cine ar putea ieşi la pensie mai devreme