INCENDIU LA CERNOBÎL. Anunţ OFICIAL al autorităţilor din România. Ce se întâmplă cu fumul RADIOACTIV

Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a anunţat miercuri, după întrunirea Comitetului ministerial de urgenţă, că fumul degajat de incendiul de la Cernobîl nu va ajunge în România în următoarele 72 de ore.

29 apr. 2015, 16:27

Graţiela Gavrilescu a anunţat că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor monitorizează prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nivelul de radioactivitate al factorilor de mediu. În acest sens, aceasta a menţionat că până acum aceste valori sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise.

Citeşte şi: INCENDIU LA CERNOBÎL. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, convocat la Ministerul Mediului

„Din analiza datelor furnizate de specialişti rezultă că fumul degajat de incendiu nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore. Am dispus, în cadrul Comitetului, supravegherea atentă a monitorizării continue a nivelului de radioactivitate şi în următoarele zile. În acelaşi timp, vă informez că, potrivit informaţiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, în zona Centralei de la Cernobîl, precum şi în zona Kievului, nu au fost depăşite valorile maxim admisibile pentru emisiile radioactive. Potrivit informării MAE, incendiul extins pe o suprafaţă de 320 de hectare a fost localizat şi stopat de autorităţile ucrainiene„, a mai declarat ministrul Mediului.

Comitetul de urgenţă al Ministerului Mediului s-a întrunit miercuri după-masa pentru a discuta situaţia de la Cernobîl, unde s-a produs un incendiu în apropiere de centrala nucleară.

Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență a precizat că incendiul de vegetație din apropierea centralei Cernobîl — scena unei catastrofe nucleare civile de proporții în 1986 — a izbucnit marți după-amiază la 5 km de gropile cu deșeuri radioactive, propagându-se pe mai multe sute de hectare.

Pompierii ucraineni au reușit să localizeze marți seara incendiul de vegetație, iar focul este sub control. Locul incendiului este la o distanţă relativ sigură, de aproximativ 20 de kilometri, de centrala nucleară şi la aproximativ 5 kilometri de depozitul de combustibil.

Pompierii care luptă pentru stingerea incendiului sunt si cei mai expusi radiaţiilor reapărute prin arderea vegetaţiei contaminate.

Citeşte şi: ALERTĂ: Incendiul de vegetaţie lângă Cernobîl, la 5 km de gropile cu deşeuri radioactive UPDATE

Ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a susținut că există suspiciuni că incendiul, care s-a produs la numai două zile după împlinirea a 29 de ani de la avaria de la Cernobîl, ar fi fost provocat premeditat.

Potrivit lui Avakov, incendiul care a izbucnit marţi în zona interzisă din jurul centralei nucleare Cernobîl a fost cel mai mare din 1992. Acesta se afla la 20 de kilometri distanţă de centrală, dar depozitul cu combustibil folosit era situat la doar cinci kilometri.

Presa ucraineana, care tratează foarte puţin subiectul, susţine că situaţia este sub control, la fel şi media internaţionale.