Dacian Cioloş l-a demis pe Gelu Ştefan Diaconu. Vicepreşedintele ANAF, demis şi el. Cine preia şefia Fiscului

Dacian Cioloş l-a demis joi pe Gelu Ştefan Diaconu, şeful ANAF, după ce iniţial acesta din urmă refuzase să-şi dea demisia, aşa cum i-a cerut ministrul Finanţelor, Anca Dragu. Premierul l-a demis şi pe vicepreşedintele ANAF. Cei doi sunt urmăriţi penal în cazul Mădălin Voicu - Nicolae Păun. În locul lui Diaconu conducerea ANAF va fi asigurată de Daniel Diaconescu, potrivit unor surse guvernamentale.

11 feb. 2016, 08:43
Dacian Cioloş l-a demis pe Gelu Ştefan Diaconu. Vicepreşedintele ANAF, demis şi el. Cine preia şefia Fiscului

UPDATE 16.33 Daniel Diaconescu va prelua atribuțiile de președinte interimar al ANAF, în urma demiterii lui Gelu Diaconu de către primul ministru, au declarat surse guvernamentale citate de Agerpres.

Daniel Diaconescu a ocupat funcția de director general al Direcției Generale de Informații Fiscale în cadrul ANAF. Acesta are în spate o experiență de 10 ani în domeniul administrării fiscale și a protecției intereselor financiare ale Uniunii Europene.

UPDATE 15.26 Dacian Cioloş i-a demis pe Gelu Ştefan Diaconu şi Mihai Vătăşoiu de la conducerea ANAF, informează Agerpres, citând surse oficiale. 

Gelu Ştefan Diaconu a refuzat să-şi prezinte singur demisia, aşa cum îi ceruse ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

UPDATE 12.35 Dacian Cioloş consideră că Şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, trebuie să îşi dea demisia, chiar dacă acest lucru nu înseamnă neapărat că este vicovat de acuzele pe care i le aduce DNA.

„Aştept azi, doamna ministru al Finanţelor a spus că îi cere demisia şi vine cu propuneri de schimbare şi aştept să vină cu propuneri. Asta nu înseamnă că Gelu Ştefan Diaconu sau vicepreşedintele ANAF sunt vinovaţi, ei trebuie să-şi clarifice problemele cu justiţia, dar să nu fie ambiguitate la conducerea ANAF”, a declarat Dacian Cioloş la întâlnirea cu Cotin Borc de la Ministerul Economiei.

Cioloş a precizat clar că el consideră că Gelu Diaconu trebuie să-şi dea demisia.

„Am vorbit cu dânsul în dimineaţa aceasta, de ce susţine el că nu este vinovat, am vorbit şi despre procesul de restructurare şi am spus că tocmai de aceea problema cu DNA nu trebuie transferată la nivelul ANAF. ANAF trebuie să fie credibilă. Eu consider că trebuie să plece, a spus că a înţeles”, a mai adăugat premierul.

 

Gelu Ştefan Diaconu a emis un comunicat de presă joi dimineaţă, în care precizează că nu îşi va da demisia, aşa cum i-a cerut ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

„În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a-mi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs, întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să îşi asume consecinţele acestei măsuri”, a scris Gelu Diaconu în comunicatul ANAF.

Şeful ANAF respinge acuzaţia pe care i-o aduc procurorii DNA, afirmând că circularele emise de el şi vicepreşedintele ANAF aveau scopul de a regla o neclaritate din lege, care făcea ca persoane cu venituri foarte mici să fie impozitate cu sume exorbitante, trimitere la romii defavorizaţi din proiectele cu fonduri europene derulate de deputatul Nicolae Păun.

„Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicaţia informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim şi nu la venitul efectiv, potrivit legii”, motivează Gelu Diaconu.

El numeşte dosarul DNA ca fiind unul „kafkian”.

„Menţionez că am solicitat să fiu audiat, reţinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian”, a mai precizat şeful ANAF.

Citeşte AICI integral comunicatul şefului ANAF

Premierul Dacian Cioloș a afirmat că problema revocării șefului ANAF, Gelu Diaconu, va fi clarificată în cursul zilei de joi.

„O să se clarifice astăzi. Am avut o discuție cu dânsul și o să se rezolve astăzi”, a spus, joi, Cioloș, la sediul Ministerului Economiei, întrebat dacă l-a revocat pe șeful ANAF.

Cioloș a adăugat că Diaconu i-a explicat motivele pentru care consideră că nu este vinovat.

„Mi-a explicat motivele pentru care dânsul consideră că nu este vinovat, dar, date fiind acuzele, a înțeles și dânsul că pentru ANAF e mai bine”, a arătat Cioloș, citat de Agerpres.

Întrebat dacă acesta își va da demisia, Cioloș a replicat: „O să rezolvăm astăzi”.

Citeşte şi: Preşedintele şi vicepreşedintele ANAF, acuzaţi de abuz în serviciu în dosarul Voicu-Păun