Geoană despre prezidențialele din 2009: MAE a refuzat să trimită acasă procesele-verbale din diaspora

Ministerul de Externe a refuzat, la alegerile prezidențiale din 2009, să trimită acasă procesele-verbale din diaspora, a afirmat marți fostul candidat social-democrat la acest scrutin, Mircea Geoană, la audierile din comisia parlamentară de anchetă.

23 mai 2017, 20:13
Geoană despre prezidențialele din 2009: MAE a refuzat să trimită acasă procesele-verbale din diaspora

„Din punctul meu de vedere, este neobișnuit, nefiresc și, din punctul meu de vedere, o încercare deliberată de ascundere a urmelor — solicitarea pe care noi am făcut-o ca partid, nu la CCR, pentru că nu era locul acolo, de exemplu, de obținere a proceselor-verbale din străinătate. Ministerul de Externe din acea perioadă a refuzat ceea ce era obligația legală — aceea de a trimite acasă procesele-verbale din diaspora și acel lucru nu a fost făcut. De ce? A ascuns acest lucru. E un act deliberat, asta nu pot să spun, dar mi se pare destul de ciudat. (…) Și, din câte știu, a existat și un ordin intern de la Ministerul de Externe care a dat secțiilor din ambasade instrucțiuni de a nu trimite procesele-verbale acasă care, în acel moment, puteau să fie un element probatoriu destul de interesant. De ce s-a întâmplat acest lucru, nu știu, dar cred că putem să ne întrebăm de ce un demers firesc și legal a fost obstrucționat printr-un demers administrativ din partea conducerii Ministerului de Externe din acea perioadă”, a afirmat Geoană.

Pe de altă parte, a arătat el, în analiza momentului rupturii coaliției de guvernare din acel moment, „în mod evident, miza principală a fost recăpătarea accesului partidului prezidențial pe ce înseamnă, de fapt, poziția de la Ministerul de Interne”.

„E o poveste mai veche, o competiție pe care nici azi n-o înțeleg în profunzime, dar în mod clar a existat și a continuat să existe și după 2009 o dorință de a avea Ministerul de Interne sub control. (…) Nu e niciun dubiu că dorința de a avea acces complet la butoanele guvernării a fost principala motivație și de calcul politic din partea președintelui perioadei respective. Din discuțiile avute în interiorul coaliției din acel moment ni s-a spus extrem de clar — și asta a contat destul de mult în decizia PSD de a părăsi guvernarea — că, indiferent ce propunere am face, ea va fi respinsă și că practic divorțul este inevitabil. Puteam să venim cu orice nume. (…) După 2009, în mod clar, există o anumită conivență între conducători ai unor instituții de forță ale statului român și mediul politic. (…) Informațiile pe care le-am avut în întreaga perioadă 2007 — 2009 și după 2009, din informații obișnuite din spațiul politic și public, arată că a existat în mod evident un dialog permanent și aproape instituționalizat între lideri de organizații și lideri politici, inclusiv din PSD, ceea ce m-a făcut să afirm că a existat un plan de a crea un adevărat cal troian, de a crea un element de presiune și de influență”, a susținut Geoană, conform Agerpres.

El a declarat că nu a făcut „o vendetă sau obsesie” din pierderea alegerilor, chiar dacă a acceptat rezultatul „strângând din dinți”. „Am respectat jocul democratic, chiar dacă a fost unul strâmb, țara trebuia să meargă înainte”, a spus fostul lider al PSD.