Geoană cere ca CSAT să discute urgent implicarea Ungariei în achiziţia de terenuri în România

Senatorul PSD Mircea Geoană consideră că situația terenurilor agricole trebuie discutată urgent în CSAT, transmite Agerpres. Această discuţie trebuie să aibă loc pentru a evita un posibil risc generat de "vânzarea excesivă a terenului agricol către cetățeni străini, mai ales în contextul unor inițiative dubioase precum cea a Ungariei".

RomaniaTV.net
10 ian. 2014, 11:03
Geoană cere ca CSAT să discute urgent implicarea Ungariei în achiziţia de terenuri în România

„Agricultura are o șansă reală de a deveni unul din cele mai puternice motoare de creștere economică. (…) Siguranța alimentară reprezintă un element important al securității naționale și, de aceea, acest subiect ar fi trebuit să se afle pe agenda CSAT cu mult înainte de 1 ianuarie 2014. Deși târziu, acest subiect ar trebui să fie pus pe agenda CSAT cu cea mai mare urgență”, susține Geoană într-un comunicat de presă.

Social-democratul este de părere că această situație trebuie analizată cu atenție, fiindcă orice stat are dreptul să-și apere interesele, „chiar și cu riscul de a da naștere unor reacții sau ridicări de sprâncene din partea Bruxelles-ului”.

„Zvonurile, alimentate de declarațiile unui angajat al ambasadei Ungariei la București, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra teren agricol în Transilvania sunt de-a dreptul îngrijorătoare. (…) Nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu susțin o blocare a investițiilor străine în agricultură. Dimpotrivă, dar la mijloc este securitatea alimentară a României, iar vânzarea excesivă a terenului agricol către cetățeni străini este în viziunea mea un risc pe care trebuie să îl controlăm foarte bine, fiind o problemă de interes național”, subliniază Mircea Geoană.

Senatorul consideră pe de-o parte că există o diferență semnificativă între posibilitățile financiare ale românilor și ale cetățenilor străini interesați să cumpere teren agricol în România, iar pe de altă parte că este inacceptabil ca un stat străin „să se implice deschis în activitatea de achiziție a terenurilor agricole din alt stat”.

În opinia sa, atitudinea Ungariei este una „lipsită de rațiune, o provocare inacceptabilă care nu face decât să alimenteze o stare de tensiune” de care nu are nevoie niciuna dintre cele două țări.

Faptul că Parlamentul a adoptat deja o lege prin care se oferă facilități importante, inclusiv împrumuturi garantate de stat, pentru ca cetățenii români să cumpere teren agricol în propria lor țară este apreciat de senatorul social-democrat ca „un prin pas corect, o inițiativă firească, ce vine în sprijinul cetățenilor români lipsiți de resurse”.