George Maior îl contrazice pe Lucian Boia: „Avem atuuri care ne pot face să fim mândri că suntem români”

Prezent la Adevărul Live, directorul SRI a declarat că România, per ansamblu, a performat totuşi bine ca naţiune, în ultimii o sută de ani, iar românii ar trebui să înceapă să conteze mai mult în UE. 

RomaniaTV.net
29 iul. 2014, 17:49
George Maior îl contrazice pe Lucian Boia: „Avem atuuri care ne pot face să fim mândri că suntem români”

Solicitat să răspundă la întrebarea care ar fi căile pentru refacerea încrederii românilor în ţara lor, George Maior a ţinut să-l contrazică pe Lucian Boia, care afirmă, în volumul ” De ce este România altfel”, că românii suferă de un retard istoric, cultural, educaţional şi de orice altă natură, imposibil de surmontat, şi că România este un stat artificial. Directorul Serviciului Român de Informaţii spune că România este acum într-un pol de putere important, recuperând multe dintre decalaje într-un timp istoric scurt.  

 ”Într-un registru general, dacă luăm ultima sută de ani, am performat bine ca naţiune, ca stat, ca popor în ce priveşte drumul istoric sfârşit cu această finalitate – aderarea la NATO, UE. În circumstanţe istorice complexe, în gestionarea unor războaie, problema comunismului, care ne-a afectat mult, totuşi, în elementele vitale ale statului ne-a descurcat istoric. Aici nu sunt deloc de acord cu domnul Boia, că România este altfel. Suntem într-un pol de putere important, suntem în NATO şi aceste lucruri au necesitat eforturi din partea societăţii. Nu trebuie să ne fie deloc ruşine de evoluţia noastră istorică. A fost bună şi a eliminat multe decalaje într-un timp istoric scurt. Cetăţenii trebuie să simtă care sunt valorile spirituale şi materiale pe care se clădesc aceste organizaţii, să simtă prosperitate, recunoaşterea culturii româneşti.  E nevoie de impunerea credibilităţii noastre în UE. Lucrurile sunt într-un balans mai interesant, avem ce arăta lumii, să fim mai coerenţi în acţiuni, în a arăta lucrurile bune. Avem atuuri care ne pot face să fim mândri. E o chestiune de timp şi de viziune tot a politicului”, a declarat şeful SRI.