George Maior va fi audiat pe 27 februarie în Comisia parlamentară pentru controlul SRI: Nu am nicio reţinere în a mă prezenta

Ambasadorul României în SUA, George Maior, va fi audiat în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI pe data de 27 februarie, în calitatea sa de fost director al Serviciului Român de Informaţii, a anunţat vineri preşedintele comisiei, Claudiu Manda. Claudiu Manda a avut vineri o întâlnire de aproximativ o oră cu George Maior.

RomaniaTV.net
02 feb. 2018, 10:49
George Maior va fi audiat pe 27 februarie în Comisia parlamentară pentru controlul SRI: Nu am nicio reţinere în a mă prezenta

UPDATE. Ambasadorul României în SUA, George Maior, fost director al Serviciului Român de Informaţii, a afirmat vineri că a avut o discuţie „foarte bună” cu preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda, precizând că „este în interesul tuturor” să fie clarificate anumite aspecte prezentate în spaţiul public.

„Am stabilit o dată (pentru audierea în comisie – n.r.). Eu cred că am avut o discuţie foarte bună. Este în interesul tuturor să clarifice anumite aspecte pe care le-aţi văzut în spaţiul public. Nu am nicio reţinere, cum nu am avut de fapt niciodată, în a mă prezenta la invitaţia unei comisii pentru a discuta orice aspecte ridicate de membrii acelei comisii. Aştept cu nerăbdare să încheiem această discuţie şi, în acelaşi timp, să realizez foarte bine mandatul de ambasador în Statele Unite”, a declarat Maior, la finalul întâlnirii cu Manda, la Parlament.

Ulterior, Claudiu Manda a anunţat că George Maior va fi audiat în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI pe data de 27 februarie, în calitatea sa de fost director al Serviciului Român de Informaţii. Claudiu Manda a avut vineri o întâlnire de aproximativ o oră cu George Maior.

„Ne-am dorit să susţinem în cadrul Grupului USR o conferinţă de presă despre iniţiativele USR în noua sesiune parlamentară. Asistăm, din păcate, la un nou abuz al puterii care conduce serviciile administrative ale celor două Camere. Presa nu a fost lăsată să intre până la grupul parlamentar invocând faptul că nu există activitate parlamentară în acest moment la Cameră sau Senat. Nu este adevărat, deoarece este în desfăşurare o şedinţă a comisiei pentru Controlul SRI şi faptul că noi avem activitate la grupul parlamentar înseamnă că există activitate”, a declarat Florina Presadă, parlamentar USR, citată de Mediafax.

Aceasta a invocat şi faptul că în repetate rânduri PSD şi ALDE au susţinut conferinţe de presă în weekend, în incinta Palatului Parlamentului, iar presa a avut acces.

Jurnaliştii nu au putut intra, aşadar, în Parlament la ora la care la Comisia de Control al SRI se afla George Maior, fostul director al Serviciului.

Preşedintele Comisiei de control, Claudiu Manda, a anunţat încă de joi că Maior va veni pentru o discuţie legată de procedura de invitare oficială a acestuia în faţa parlamentarilor.

„Întâlnirea cu Maior a fost programată pentru mâine, motiv pentru care o să mă văd mâine cu domnul Maior la mine la birou, la Comisia pentru controlul activităţii SRI. Nu mai ştiu exact ora, în prima parte a zilei. Nu e o întâlnire în care să vrem să spune, foarte multe lucruri în spaţiul public. O să fac o informare în presă despre ce am discutat acolo, am spus şi atunci, spun şi acum. Dorim să discutăm chestiunea aceasta procedurală, partea de invitaţie, partea formală, totuşi nu este o situaţie în care să fie în ţară de fiecare dată şi să poată să vină oricând i-ar permite programul. O să stabilim o zi, o să stabilim o oră. Sunt lucruri de discutat, sunt destul de multe lucruri la care s-a făcut referire în cadrul comisiei despre activitatea din perioada în care domnul Maior era directorul SRI, multe dintre ele au fost spuse deja în spaţiul public ca nişte informaţii sau prezentări ale spuselor de la Comisie, nu avem lucruri noi sau în plus, dar sunt lucruri pe care vrem să le lămurim noi, Comisia, li sunt sigur că şi domnul Maior doreşte să le lămurească”, a declarat Manda.

Numele lui George Maior a fost invocat în mod repetat de către cei audiaţi în Comisia de Control a SRI cu privire la faptul că acesta avea cunoştinţă de implicarea în toate structurile ale serviciului.