George Maior şi Dacian Cioloş, variante pentru funcţia de premier al României

Fostul director al SRI, George Maior, şi fostul comisar european Dacian Cioloş sunt două nume care se vehiculează pentru înlocuirea lui Victor Ponta la guvern.

RomaniaTV.net
04 nov. 2015, 09:22
George Maior şi Dacian Cioloş, variante pentru funcţia de premier al României

Victor Ponta a anunțat, miercuri, la Palatul Victoria, că își depune mandatul de la conducerea Guvernului.

Demisia lui Victor Ponta, BREAKING NEWS la BBC

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) SRI George Maior a fost propus, la sfârşitul lunii aprilie, pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în SUA, decretul de numire fiind semnat de preşedintele Klaus Iohannis la 29 iunie.

George Maior şi-a dat demisia de la conducerea Serviciului Român de Informaţii în 27 ianuarie.

El a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006.

Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind şi preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.

În perioada 2000-2004, George Maior a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politică de Apărare în Ministerul Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997, Maior a lucrat ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 şi până în anul 1999, George Maior a fost Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

 

Dacian Cioloş a fost comisar european pentru Agricultură, în perioada 2010-2014, când a realizat prima reformă a Politicii Agricole Comune.

De profesie inginer agronom, el a fost ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, între 2007-2008, şi şef al unei comisii prezidenţiale de profil, între iulie 2009 – ianuarie 2010.

Este născut pe 27 iulie 1969 la Zalău.