GER CUMPLIT. Minus 35 de grade în Buzău şi Tulcea. Vezi HARTA INDICELUI DE RĂCIRE

ANM publică din oră în oră harta indicelui de răcire, un indicator care ia în calcul şi alţi factori în afara temperaturii propriu zise. Pentru noaptea de joi spre vineri se anunţă un ger cumplit, iar la ora 23.00 se resimţeau deja minus 35 de grade în Buzău şi Tulcea. Nici vineri dimineaţa lucrurile nu stăteau mai bine.

RomaniaTV.net
30 ian. 2014, 21:42

La ora 6.00, localităţile cu cea mai joasă temperatură resimţită erau Bisoca, în judeţul Buzău, şi Jurilovca, în Tulcea, cu minus 32 de grade sub zero.

Indicele de racire reprezinta o masura a temperaturii resimtite si depinde de temperatura aerului si de viteza vantului.

Formula matematica a acestui indice a fost conceputa pornind de la analiza modului in care, in situatii de temperaturi scazute si vant intens, stratul termic protector existent in jurul corpului uman este distrus. Astfel, temperatura corpului devine mai apropiata de cea a aerului inconjurator, iar senzatia de frig va fi mai puternica. In situatiile in care temperatura aerului are valori extrem de scazute (sub -20 de grade), sau cand indicele de racire coboara sub pragul valoric de -32, se aplica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate.