Germania gata să întărească militar statele baltice în cadrul NATO

Guvernul german este gata să întărească militar statele baltice în cadrul NATO, pe fondul tensiunilor din Ucraina, a raportat sâmbătă revista germană Der Spiegel.

RomaniaTV.net
29 mart. 2014, 21:42
Germania gata să întărească militar statele baltice în cadrul NATO

Ministerul german al Apărării este „dispus să pună la dispoziţie până la şase aparate pentru o supraveghere aeriană întărită în Baltica”, scrie săptămânalul pe site-ul său. Germania ar putea oferi de asemenea o navă, potrivit Der Spiegel, care adaugă că aceste decizii ar trebui anunţate la reuniunea NATO asupra crizei din Ucraina marţi la Bruxelles, scrie Agerpres.

„Germania va participa, atunci când va fi util, la operaţiuni de rutină întărite în perimetrul Alianţei”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată Ministerului Afacerilor Externe de la Berlin, de asemenea întrebată de săptămânal.

Estonia, Letonia şi Lituania, preocupate de ambiţiile teritoriale ale Rusiei în Europa de Est, au sărbătorit sâmbătă primul deceniu în cadrul NATO. Odată cu aderarea lor la 29 martie 2004, Alianţa a lansat o misiune de supraveghere a cerului lor, considerată un răspuns la survoluri indezirabile ruse.

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat săptămâna trecută că Washingtonul este gata să trimită trupe în ţările baltice pentru a le linişti în contextul crizei ucrainene.

Statele Unite au trimis deja în Lituania şase avioane F-15 pentru a întări supravegherea de către NATO a spaţiului aerian baltic. Franţa, Danemarca şi Marea Britanie au propus de asemenea avioanele lor.