Germania i-a cerut Rusiei să îi determine pe separatiştii ucraineni să îşi retragă armele de pe linia frontului

Ministrul de externe german Sigmar Gabriel a cerut Rusiei să-și exercite influența asupra separatiștilor din estul Ucrainei pentru ca aceștia să-și retragă armele de pe linia frontului, au declarat surse diplomatice germane după o întrevedere între Sigmar Gabriel și omologul său rus Serghei Lavrov la Bonn, cu ocazia reuniunii G20, relatează joi Reuters.

16 feb. 2017, 16:15
Germania i-a cerut Rusiei să îi determine pe separatiştii ucraineni să îşi retragă armele de pe linia frontului

Sursele au afirmat că șeful diplomației germane a cerut Rusiei să depună toate eforturile pentru a asigura punerea în aplicare a unui nou acord privind retragerea armamentului greu de pe linia frontului din estul Ucrainei, acord convenit miercuri de grupul de contact de la Minsk.

‘Acest lucru este esențial pentru consolidarea acordului de încetare a focului… care este mult prea fragil’, au afirmat surse diplomatice germane după discuțiile dintre Sigmar Gabriel și Serghei Lavrov la Bonn.

Citeşte şi Stare de urgenţă energetică în Ucraina. Ultranaţionaliştii au blocat transporturile de cărbune

În vederea încheierii conflictului din Ucraina, început în 2014 și soldat până acum cu aproape 10.000 de morți, acordurile încheiate în 2015 în capitala Belarus stipulau încetarea imediată și completă a focului și retragerea rapidă a armamentului greu de pe linia frontului din estul Ucrainei. Ulterior, au fost implementate mai multe armistiții, dar ciocnirile s-au reluat frecvent, inclusiv cu arme grele, reamintește AFP.