Germania nu îşi permite să refuze imigranţi. Economia ţării are nevoie de mână de lucru străină calificată

Economia germană 'nu își poate permite xenofobia', pentru că majoritatea companiilor au nevoie să angajeze străini din cauza dificultăților tot mai mari de a găsi lucrători calificați, a avertizat luni președintele Confederației germane a Camerelor de Comerț și Industrie (DIHK), Eric Schweitzer.

25 sept. 2017, 14:24
Germania nu îşi permite să refuze imigranţi. Economia ţării are nevoie de mână de lucru străină calificată

‘Peste 70% din companii consideră că economia germană are nevoie de forță de muncă străină. Economia germană nu își poate permite xenofobia’, a spus acesta la o zi după alegerile legislative la care formațiunea de extremă-dreapta antiimigrație ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD) o obținut 12,6% din voturi și va intra în premieră în parlamentul federal.

Eric Schweitzer a făcut această declarație în timpul unei conferințe de presă la care a prezentat o serie de recomandări pentru viitorul guvern, întocmite pe baza unei cercetări la care au participat circa 1.800 de companii.

Conform acestui studiu, problemele care preocupă cel mai mult mediul de afaceri german sunt evoluția demografică și îmbătrânirea populației, ce amenință să acutizeze criza de personal calificat, problemele legate de infrastructură (mai ales infrastructura digitală) și formalitățile birocratice excesive.

‘Situația economică (a Germaniei, n.r.) este bună, fără nicio îndoială. Dar oamenii de afaceri se întreabă dacă ea se va menține, iar în unele domenii cheie pentru viitor se înregistrează o paralizie’, a explicat Eric Schweitzer. ‘Prin urmare, propunem un plan de încurajare a investițiilor, cu trei direcții cheie: angajați bine pregătiți, modernizare a infrastructurii și mai multă libertate pentru companii’, a indicat reprezentantul mediului de afaceri german, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Angajări în Germania pe salarii de la 2.000 de euro, la 2.400 de euro net lunar

Continuând ideea privind dificultatea găsirii de personal calificat, el a cerut simplificarea formalităților pentru imigranți și mai multă securitate juridică pentru integrarea refugiaților pe piața muncii.

Eric Schweitzer a insistat și pe problema infrastructurii digitale, subliniind că ‘nevoia pentru un internet rapid și fiabil crește mai repede decât oferta’ și a evidențiat că în Germania există o problemă cu infrastructura de transport a energiei electrice, astfel că degeaba ‘producem tot mai multă energie în nord dacă din cauza lipsei rețelelor electrice nu o putem duce acolo unde este nevoie’.