Germania restrânge reîntregirea familiei în cazul refugiaţilor

Germania restrânge reîntregirea familiei în cazul refugiaţilor, o condiţie în vederea formării unui guvern de coaliţie între conservatori şi social-democraţi.

01 feb. 2018, 21:45
Germania restrânge reîntregirea familiei în cazul refugiaţilor

Deputaţii germani au adoptat joi o lege care limitează reînregirea familiei în cazul refugiaţilor, o condiţie în vederea formării unui guvern de coaliţie între conservatori şi social-democraţi după luni de blocaj postelectoral, relatează AFP.

Adoptat cu 376 de voturi la 298, textul prelungeşte până la 31 iulie un moratoriu aflat în vigoare de la începutul lui 2016 cu privire la reîntregirea familiei în cazul refugiaţilor numiţi ”subsidiari” – o categorie din care fac parte sute de mii de persoane cu un statut de protecţie temporară, mai ales sirieni care fug din calea războiului.

Începând de la 1 august, 1.000 de persoane vor fi autorizate lunar să imigreze în Germania, în cadrul întregirii familiale – o cotă care nu include ”cazurile de urgenţă”.

Conservatorii cancelarului în exerciţiu Angela Merkel reclamau la origine blocarea totală a întregirii familiei refugiaţilor, în timp ce social-democraţii doreau mai multă generozitate, potrivit news.ro

”La finalul unei dezbateri dificile, avem nevoie de rezultate, pentru că este vorba despre fiinţe umane aici. Iar rezultatul nostru, compromisul nostru, este totodată plin de umanitate, responsabilitate, generozitate şi realism”, a subliniat în faţa deputaţilor, în Bundestag, ministrul de Interne în exerciţiu Thomas de Maizière.

Însă acest compromis ridică mai ales un obstacol important din calea negocierilor în vederea formării unui guvern de coaliţie sub egida lui Merkel, la mai bine de patru luni de la alegerile alegislative care au lăsat Germania fără o majoritate evidentă.

Legea urmează să fie supusă la vot în Bundesrat (Camera superioară a Parlamentului), însă este vorba despre o formalitate.