Germanii vor ca Grecia să iasă din zona Euro. Politica premierului Tzipras nu le inspiră încredere

Un recent sondaj de opinie realizat în Germania cu privire la menţinerea Greciei în zona Euro indică faptul că peste o jumătate dintre germani doreşte ca această ţară să renunţe la moneda unică europeană, pentru a nu compromite întreaga zonă Euro.

RomaniaTV.net
13 mart. 2015, 10:53
Germanii vor ca Grecia să iasă din zona Euro. Politica premierului Tzipras nu le inspiră încredere

Sondajul de opinie realizat de de postul de televiziune ZDF, arată că 52%  dintre germani doresc ieșirea Greciei din zona euro, în timp ce 40% dintre respondenți au fost de părere că această ţară trebuie să rămână în uniunea monetară europeană. 8% dintre cei intervievaţi  au ezitat să dea un răspuns.

Se remarcă tendința spre o tot mai puțină înțelegere din partea germanilor față de politica premierului grec Alexis Tsipras. Cu o lună în urmă, situația era invers: pentru integritatea zonei euro se pronunțau 52% dintre germani, 41% doreau ieșirea Greciei din zona euro, iar 7% nu se pronunțau.

Citeşte şi Anunţ de ULTIMĂ ORĂ: Premierul ÎNGHEAŢĂ privatizările

În ultima vreme, politicieni greci pun tot mai des problema ca Germania să-i plătească Greciei reparații pentru crimele comise de național-socialiștii germani în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, ceea ce a influențat, probabil, atitudinea germanilor în sondaje. Potrivit estimărilor unor parlamentari greci, Germania trebuie să-i plătească statului grec 7,1 miliarde de dolari la valoarea din 1938, adică 108 miliarde de euro la prețurile actuale. Berlinul consideră aceste cereri ca fiind neîntemeiate, un „şantaj moral”, mai ales ţinând cont de precedentul juridic din 2012, când Italia a avut pretenţii asemănătoare, dar a fost refuzată.