Gheorghe Mărmureanu: La un cutremur de 6.5 Vrancea dansează VIDEO

Directorul onorific al INFP, Gherghe Mărmureanu, a vorbit despre fenomenele din ultima perioadă. Astfel, el a recunoscut că zona Vrancea este periculoasă doar de la cutremure de 7 pe Scara Richter, în timp ce privind cutremurele din Galaţi, acestea nu sunt cauzate de exploatările petroliere din zonă. În acelaşi timp, privind cutremurul din urmă cu câteva zile, Mărmureanu consideră că a fost mai puternic de 5.5 pe scara Richter, considerând că

10 oct. 2013, 13:48
Gheorghe Mărmureanu: La un cutremur de 6.5 Vrancea dansează VIDEO

Gheorghe Mărmureanu, director onorific INFP, un cunoscut seismolog, a vorbit în Parlament despre evenimentele produse în ultima perioadă în România. Astfel, el a recunoscut că incidentele din Galaţi încă sunt cercetate, iar privind zona Vrancea, doar un cutremur cu o magnitudine de peste 7 pe scara Richter va aduce probleme României, recunoscând că la un cutremur de 6.5, „Vrancea dansează”.

Citeşte şi Gheorghe Mărmureanu despre seismele din Galaţi şi Vrancea: „Sunt etaje complet diferite”

Sunt cutremure care au loc în partea de sus, dar sunt unele care sunt puţin mai adânci. Vorbesc de zona Galaţi. O parte din echipa nostră trimisă acolo s-a întors în Bucureşti. Întrebarea care se pune este „Ce şi cine a reuşit să pertube echilibrul geodinamic al zonei?”. Sunt mulţi factori. Inundaţiile sunt unul dintre factori. În partea de sus, este un material periculos, argila. Atunci când intră apa, totul se deformează. Pot fi şi alte cauze pe care trebuie să le vedem. Nu vreau să mă aventurez în ipoteze. Sunt cutremure foarte adânci”, a explicat Mărmureanu.

Mai mult, vorbind de americanul care a prezis un cutremur de 6.5 în România, seismologul recunoaşte că acest lucru nu va pune probleme ţării noastre sau zonei Vrancea.

Un cutremur de 6 este important pentru America, dar Vrancea la 6.5 dansează. Vrancea este periculoasă atunci când magnitudinea este mai mare de 7, peste 7.1″, Pe de altă parte, sunt mulţi prezicători din aştia. A fost zilele trecute un cutremur de 5.5. Toate cutremurile importante au fost de peste 6.5, 6.7. Noi ştim toate treburile astea. Spre exemplu, din analizele pe care le-am făcut, în ultimii 300 de ani au fost 3 cutremure foarte mari, care au produs pagube şi morţi. Nu este nicio lege între un cutremur de mare adâncime şi unul de suprafaţă. Sunt lucruri mai importante decât să facem predicţii de cutremure„, a adugat directorul onorific INFP. 

Citeşte şi Raport INFP în privinţa seismelor din Galaţi: Număr RECORD de cutremure în 11 zile VIDEO

În acelaşi timp, Mărmureanu a vorbit despre pericolele pe care le poate întâmpina centrala atomică de la Cernavodă în cazul unui seism serios, declarând că nu vor fi probleme, construcţia fiind stabilă şi proiectată să reziste oricărui cutremur.