GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să nu faci când te afli în America

Deşi americanii par oameni toleranţi şi "fără griji", de multe ori ei pot fi mai rezervaţi decât europenii la anumite reguli de convieţuire în societate. Află mai jos ce e bine să nu faci în SUA, pentru a nu-i enerva pe americani.

RomaniaTV.net
28 oct. 2013, 08:14
GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să nu faci când te afli în America

Priveşte-i în ochi, dar nu te holba

În Statele Unite cei mai mulți oameni consideră că este politicos și este o dovadă de sinceritate să te uiţi direct în ochii lor, cel puțin la un interval de timp, atunci când  porţi o conversație cu ei. Este considerat foarte nepoliticos și, în unele cazuri, poate fi interpretat ca periculos să te uiţi încontinuu la cineva sau să te holbezi la cineva dacă nu eşti angajat într-o conversație cu acea persoană. Este la fel de nepoliticos să comentezi cu privire la corpul sau greutatea cuiva în America, potrivit TripAdvisor.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Italia

Nu îi pupa pe obraz. Strânge-le mâna

În general, atunci când este vorba de oameni cu care nu sunt foarte bine familiarizați sau care nu fac parte din familie, ei consideră politicos doar să le strângă mâna. Acest lucru este valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Refuzul de a strânge mâna oferită ar putea fi interpretat ca nepoliticos sau ciudat.

Nu duce copiii gălăgioşi în restaurante

Au copiii cu tine? Mulți părinți americani îi învață pe copiii lor „maniere de restaurant”, ceea ce înseamnă să nu ţipe, să stea aşezaţi la masă, să fie politicoşi. Nimeni nu crede că e bine să ai copii care fug sau ţipă prin restaurant. În cazul în care copiii tăi nu se comportă frumos, du-i la un fast-food, nu la un restaurant unde oamenii plătesc pentru o experiență relaxantă.

Nu lua mâncarea de pe platoul comun cu mâna

Oamenii din SUA sunt obişnuiţi să servească şi să mânănce anumite alimente cu mâinile goale, dar nu iau niciodată alimentele de pe un platou comun cu mâinile, ci folosesc un instrument de servire.

Nu te zgârci la bacşiş

Dacă mânânci într-un restaurant, trebuie să te aştepţi să adaugi între 15- 20% din nota finală la bacşiş. Fără excepţie. Dacă eşti într-un pub sau bar, este considerat politicos să laşi un mic bacşiş pe bar pentru fiecare băutură comandată (de obicei, în jur de 1 $ fiecare).

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Spania

Nu le închide oamenilor uşa în faţă şi nu îi atinge fără motiv

La intrarea sau ieșirea dintr-o clădire, oamenii din Statele Unite consideră că este politicos să ţină ușa deschisă pentru oamenii care vin din spatele lor. Oamenii așteaptă, de asemenea, ca un lift să se golească înainte de a intra. Este considerat foarte nepoliticos ca oamenii să se împingă unul pe altul pentru a intra într-o clădire, în tren, sau în metrou, și este şi mai nepoliticos să ai contact fizic cu un străin în timp ce intri sau ieşi dintr-o clădire sau cobori dintr-un mijloc de transport în comun. În timp ce stai în picioare la o coadă, nu sta prea aproape de persoana din faţa ta. Oamenii pot fi sensibili cu privire la „spaţiul lor personal”.

Nu sta prea aproape de ei când porţi o conversaţie

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când mergi în Germania

Când vorbeşti cu un amrican este normal să stai la o distanţă de aproximativ 60 de cm de ei. Dacă te apropii mai mult, mai ales dacă nu te cunosc foarte bine, se vor simţi inconfortabil.

Dacă purtați o conversație într-un loc public, vorbește mai încet. Americanii nu sunt oameni gălăgioşi.
 
Nu purta o coversaţie la telefon aproape de alte persoane

Atunci când faci sau primeşti un apel într-un loc public este politicos să te muţi mai departe de oamenii care pot auzi conversația. Singura excepţie este când te afli într-un mijloc de transport în comun. Este foarte nepotrivit să porţi conversații telefonice cu voce tare în public, în special în restaurante, birouri, muzee și magazine.

Nu fuma când mergi pe stradă

În afară de locurile în care nu este permis fumatul, americanii cred că este de prost gust ca cineva sa fumeze în timp ce merge pe stradă, pentru că poate arde pe cineva cu ţigara.

Fumatorii sunt, de asemenea, obligaţi să stea la o distanţă de 4,5 metri de intrările în clădiri atunci când fumează pe trotuar.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în INDIA