GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Spania

În general, e destul de dificil să jigneşti un spaniol şi reuşeşti doar dacă încerci să faci asta în mod intenţionat. Cu toate acestea, este posibil să enervezi un spaniol în anumite circumstanțe, pe care ar fi bine să le ştii înainte de a călători în această ţară.

RomaniaTV.net
24 sept. 2013, 05:58
GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Spania

Nu îi înjura de mamă

Spaniolii nu înjură ca noi. Nu există niciun echivalent în limba spaniolă pentru „Du-te dracului”. În schimb, majoritatea înjurăturilor invocă puritatea, sau lipsa acesteia, în ceea ce priveşte mamele. De exemplu, există înjurătura „fac ceva în laptele mamei care te-a născut”, care este, uneori, scurtată la doar „lapte!”, sau „fac ceva în kilometrul al paisprezecelea dintre coarnele tatălui tău încornorat”, potrivit Matador.

Nu fi insensibil la identitatea lor etnică

Mulți oameni nu știu acest lucru, dar există cel puțin patru limbi diferite vorbite în Spania: Castellano, care este ceea ce ştim noi ca fiind limba spaniolă, catalană, limba din Catalunya, zona din jurul Barcelonei, bască, limba din zona din jurul Bilbao și San Sebastián, și Gallego, limba din zona de nord a Portugaliei. Toate aceste persoane se consideră cetățeni ai propriei lor regiuni în primul rând și, cu excepția castilienilor, ai Spaniei în al doilea rând. De fapt, bascii și catalanii încearcă foarte activ „să se separe de Spania”. Fii foarte atent la orice generalizări despre Spania în funcție de regiunea în care te afli.

Citeşte şi Bunele maniere când mergi în vizită

Nu vorbi numai în engleză

Când ai posibilitatea să ţii minte câteva fraze – chiar și popularele „por favor” și „gracias” – spaniolii vor face un efort să rostească câteva cuvinte în limba engleză pentru a comunica cu tine. Dar dacă vorbeşti doar în limba engleză, fără să faci nicio încercare de a învăţa ceva, vei fi probabil respins şi considerat un turist lipsit de respect.

Nu conduce lent pe banda rapidă

Autostrăzile din Spania sunt mult mai bune faţă de acum câţiva ani. Majoritatea drumurilor cu două benzi au şi o bandă de trecere. Dar e vai şi amar de cine conduce prea lent (de exemplu, cu mai puțin de 20 km / h peste limita de viteză), sau conduce lent pe banda rapidă atunci când nu face o depăşire.

Nu ţine cu echipa de fotbal a Barcelonei atunci când te afli într-un bar din Madrid

Și vice-versa. Se spune că primele trei cuvinte pe care un copil spaniol le învață sunt Fútbol, Barça și Real (Madrid). Cel puțin unul dintre ultimele două cuvinte este adesea precedat de „maldito sea”, care înseamnă „să ardă în iad”. Ca să vă daţi seama, imaginați-vă aplauze pentru Steaua într-un bar din Giuleşti.

Nu îl menţiona pe Francisco Franco

Brutalul dictator a murit în 1975, dar partidul său este încă activ în Spania. Nu există vreun spaniol care să nu aibă o părere despre el. Cel mai bine este să eviţi subiectul dacă nu cunoşti persoanele cu care vorbeşti foarte bine.

Nu încerca să întrerupi discuţia

Oricine a fost vreodată într-un grup de spanioli știe că ei nu așteaptă ca cineva să termine de vorbit înainte de a vorbi ei înșiși. Dacă există patru spanioli dintr-un grup, vor vorbi toţi odată. Și, pe măsură ce vorbesc, volumul crește, deoarece fiecare încearcă să se facă auzit deasupra celorlalți. De fapt, acest lucru nu-i va supăra pe spanioli, ci te va enerva pe tine, aşa că e bine să fii avizat.

Nu minimaliza cultura spaniolă

Francezii aveau o vorbă , „Africa începe de la Pirinei”. Vorba era menită să fie cea mai mare insultă pentru spanioli. Poate că atunci când Franco a fost la putere (sau când maurii au fost la putere acum 500 de ani), francezii ar fi avut de ce să spună asta. Dar acum spaniolii sunt extrem de mândri de apartenența lor europeană şi de moștenirea lor culturală, care se bazează foarte mult pe tradițiile creștine, musulmane și evreieşti. Nu încerca să le iei în râs cultura, pentru că îi vei enerva foarte tare.