GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Grecia

Grecia și insulele sale sunt destinații extrem de populare pentru mulți turiști români. Istoria, cultura, vremea caldă și plajele uimitoare atrag un flux constant de turişti în fiecare an. Deşi bunele maniere în Grecia nu sunt cu mult diferite de cele din România, este bine ca înainte să ajungi acolo să ţii cont de câteva reguli de comportament pe care grecii le respectă cu sfinţenie.

RomaniaTV.net
27 ian. 2014, 09:46
GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Grecia

Oamenii

Familiile sunt foarte importante în Grecia. Bătrânii sunt extrem de respectaţi, și copiii ţin foarte mult la părinţii lor. Copiii sunt ferm disciplinați, dar părinții (chiar și cei mai puţin bogaţi) cheltuie o mare parte din venitul lor pe mâncarea, îmbrăcămintea și educaţia copiilor lor. Oamenii consideră că este o onoare și o responsabilitate personală să aibă grijă de familia lor.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când mergi în Germania

Salutul

Dă mâna cu toți cei prezenți – bărbați, femei și copii – când te afli la o întâlnire de afaceri sau socială. Dă mâna din nou atunci când pleci. Prietenii buni se îmbrățișează și se sărută pe obraz.

Limbajul corpului

Grecii sunt foarte expansivi și afectuoşi.

Să dai din cap în semn de „da” nu este politicos, e mai bine, în schimb, să spui „da”.

„Da” este semnalat cu o uşoară înclinare a capului, „nu” este semnalat cu o ușoară ridicare a capului.

Nu face semnul de „OK”  cu degetele în formă de „O”, pentru că este considerat un gest nepoliticos în Grecia. Gestul permis pentru „OK” este ridicarea degetului mare în sus. 

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Spania

Invitaţie la masă

E de preferat să ajungi cu cel puțin 30 de minute mai târziu la o petrecere. Ora 20:00 în Grecia înseamnă cel puţin 20:30.

Grecii sunt gazde extrem de generoase.

Mănâncă tot din farfurie. Dacă nu poţi mânca tot din farfurie, trebuie să-i spui gazdei că este prea multă mâncare înainte să începi să mănânci. Farfuria va fi dusă înapoi la bucătărie, şi vor fi eliminate unele alimente, sau gazda va insista să mănânci cât poți.

Încearcă să te alături dasurilor grecești. Gestul este foarte apreciat.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Italia

Cadouri

Adu mereu gazdei un cadou atunci când eşti invitat în casa cuiva. Poţi să aduci: vinuri scumpe, brandy, produse de patiserie, whisky, flori. Nu oferi: vinuri ieftine, cuțite, obiecte ascuțite.

Sfaturi utile

Asteaptă-te ca grecii să pună întrebări personale, cum ar fi „Ești căsătorit?” sau „Ai copii?”. Acest lucru nu este considerat nepoliticos, ci este doar o încercare de a te cunoaşte personal.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când eşti în Cehia