GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Italia

Italienii sunt oameni foarte pasionali şi se enervează foarte repede din mai nimic. Se vor certa cu tine la cuţite, vor zbiera, vor gesticula, dar se poate foarte bine ca totul să se termine cu un chef de zile mari cu mult Chianti. Cu toate acestea, e bine când te afli în Italia sau când ai de-a face cu un italian să ţii minte de câteva reguli simple de comportament.

RomaniaTV.net
30 sept. 2013, 05:44
GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Italia

Traficul e un haos total. Obişnuieşte-te cu asta!

Traficul în Italia e haotic. Toată lumea ştie asta şi e cazul să te obişnuieşti cu ideea înainte să ajungi acolo. Trebuie doar să ţii minte că poţi să încalci orice regulă de circulaţie cât timp nu te prinde nimeni şi nu îl încurci pe tipul din spatele tău. Poţi, bineînţeles, să şi respecţi regulile de circulaţie, dar DOAR dacă nu sunt motociclişti sau oameni pe scutere pe străzi, care tind să se grăbească întotdeauna îngrozitor de tare, potrivit Matador.

Nu refuza sărutul pe obraz

Se obișnuiește în cultura italiană să saluţi prietenii și membrii familiei cu un sărut pe fiecare obraz – il bacetto.

Uneori te simți ciudat, sau eşti în grabă şi nu îi pupi pe toţi pe obraz. Asteaptă-te la o față acră și o mustrare mai târziu: „Nu m-ai pupat. Nu ştiam că eşti supărat pe mine.”

Citeşte şi Bunele maniere când mergi în vizită

Nu lăuda mâncarea altor ţări

Mâncare italienească este iubită în întreaga lume, și pe bună dreptate. Italienii sunt extrem de mândri de bucătăria lor, iar dacă vei sugera cumva că şi alte culturi au mâncare bună, vei fi luat în râs şi ţi se va răspunde cu „Poate, dar nimic nu se compară cu mâncarea noastră”.

Nu experimenta bucătăria lor

OK, poţi servi şi altă mâncare în afară de cea italienească, dar să nu îndrăznești să te iei de ceea ce este „curat și sfânt”.

Deşi majoritatea lumii nu ştie, există o serie de reguli extrem de stricte ale bucătăriei italiene.

Pastele trebuie să fie fierte cu un pumn de sare în apă până când sunt al dente – altfel nu-s paste. Pastele nu trebuie să fie tăiate cu cuțitul. În general rețetele nu trebuie să fie „poluate” cu alte ingrediente în afară de cele tradiţionale. Şi mai ales, nu pune ketchup pe pizza!

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Spania

Italienii sunt curioşi, dar nu au intenţii rele

Comparativ cu oamenii din alte culturi, italienii sunt foarte curioşi – ai putea spune chiar băgăcioşi. Ei au, de asemenea, opinii puternice asupra a ceea ce ar trebui tu să faci. În câteva minute după ce v-aţi cunoscut ei vor dori să știe povestea ta de viaţă – „Câți ani ai? Ai un iubit? Ești încă îndrăgostită de el?”.

După ce te cunosc mai bine, te vor bombarda de multe ori cu observații „utile”, cum ar fi: „Te dai cu prea mult fard de ochi”, „Ai cam multe coşuri în ultima vreme – ar trebui să mergi la un dermatolog „, „Pantofii aştia nu sunt potriviţi la ţinuta asta, nu ai alţii?”, etc.

S-ar putea să fii tentat să le spui să-şi vadă de treaba lor, dar încearcă să fii politicos, pentru că altfel te vor eticheta drept „cu nasul pe sus”.

Nu spune ceva negativ despre ţara lor

Italia, în cazul în care nu știai, este cea mai bună țară din lume. Nu există nici o țară ca Italia. Ea are cele mai frumoase peisaje. Are cea mai minunată mâncare. Ea produce cei mai buni pantofi, haine, muzică, maşini, bijuterii, tehnologie, piele, textile, ceramică și artă. Ea are istoria cea mai interesantă. Ea are cele mai importante biserici.

Doar încearcă să-i spui un italian că Italia nu este cea mai bună țară din lume, deşi poate că el însuşi a spus asta, că vei fi acuzat că i-ai jignit patria.

Nu-i face să aştepte

Poporul italian este un amestec interesant de lene și de nerăbdare. În timp ce ei nu au nicio problemă să piardă vremea, poţi fi sigur că, dacă ei trebuie să aştepte – la coadă la oficiul poștal, după un autobuz, pe tine la o întâlnire – mâinile vor începe să se agite și vocile vor crește în volum.

Diferenţa dintre nord şi sud

Italia are 20 de regiuni și 110 provincii – distincte din punct de vedere geografic, cu bucătărie foarte variată, obiceiuri, accente și dialecte. În mod tradițional, nordul este considerat a fi partea „civilizată” a Italiei, iar sudul, partea mai…”boemă”.

Italienilor nu le place când străinii amestecă regiunile sau când fac generalizări culturale despre ei.