GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în NORVEGIA

Simplitate și modestia sunt trăsături de bază ale stilului de viață norvegian. Toleranța, amabilitatea și independența sunt foarte apreciate. Criticile aduse altor persoane sunt dezaprobate. "Pace și progres" sunt motto-urile ţării care sponsorizează premiile Nobel. Norvegienii preţuiesc peisajele din ţara lor, activităţile în aer liber, schiul cross-country, etc. Află mai jos ce să faci şi ce să nu faci când te afli în Norvegia.

RomaniaTV.net
13 ian. 2014, 10:44
GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în NORVEGIA

Salutul

Dă mâna cu toți cei prezenți – bărbați, femei și copii – la întâlnirile de afaceri sau sociale. Dă mâna din nou cu toată lumea atunci când pleci.

Atunci când faci cunoştinţă cu un norvegian, trebuie să i te adresezi cu numele și prenumele său, de exemplu, domnul John Lund.

Norvegienii nu folosesc expresiile „Încântat de cunoștință” sau „Mă bucur să te revăd”. Ei cred că acestea sunt formalități de suprafață, fără vreo semnificație reală.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Italia

Limbajul corpului

Norvegienilor nu le place să fie atinşi, chiar şi din greşeală, de străini sau de persoane pe care abia le cunosc.

Nu sta foarte aproape de un norvegian, nu îl bate pe spate şi nu îl apuca de braţ.

La masă

Norvegienii insistă pe punctualitate pentru evenimente sociale şi business. Ora 19:00 înseamnă ora 19:00.

Pentru un toast oficial, uită-te în ochii persoanei în cinstea căreia se ţine și dă uşor din cap, apoi spune Skål. Înainte de a pune paharul înapoi pe masă, uită-te şi la ceilalti comeseni şi mai dă o dată din cap.

Într-un cadru formal, masa se încheie cu un oaspete de sex masculin de onoare atingând paharul cu un cuțit și mulțumind gazdei în numele tuturor oaspeților.

Cinele au de obicei trei feluri de mâncare şi sunt însoţite de multă conversație. Este nepoliticos să pleci imediat după ce ai terminat de mâncat.

Este politicos să termini tot din farfurie. Norvegienilor nu le place să arunce mâncare.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Spania

Cadouri

Când eşti invitat la cineva acasă, adu mereu un mic cadou pentru gazdă. Oferă: flori, bomboane de ciocolată, vin, produse de patiserie, băuturi alcoolice (foarte scumpe în Norvegia). Nu oferi: garoafe, buchete doar cu flori albe, cum ar fi crinii (sunt numai pentru înmormântare).

Sfaturi utile

Nu te urca la volan după ce ai băut. Norvegia are legi foarte stricte pentru șoferi în stare de ebrietate, iar limita pentru conținutul de alcool în sânge este de doar 0.05. Chiar şi o bere te va face să depăşeşti limita legală.

Sinceritatea este foarte importantă. Norvegienii cred că americanii sunt prea superficiali și prea casual.

Norvegienii sunt foarte mândri de peisajele lor. Nu uita să le lauzi cu orice ocazie.

Nu îi băga în aceeaşi oală pe norvegieni cu suedezii și danezii.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când mergi în Germania