Ghid pentru majorarea salariului brut din 2018: Ce trebuie să ştii ca angajator şi ca salariat

La ora actuală avem trasate toate coordonatele pentru începutul lui 2018 din perspectiva salarizării: s-a oficializat și reforma fiscală a contribuțiilor sociale și mărirea salariului minim pe economie și reducerea impozitului pe venit. În plus, Guvernul a mai impus și demararea unor negocieri colective pentru toți angajatorii, astfel încât nimeni să nu iasă în pierdere la salariu de anul viitor. Deocamdată, singurii care știu sigur că nu vor avea de suferit sunt bugetarii scutiți de impozitul pe venit, pentru că Executivul tocmai a adoptat pentru ei măriri salariale de aproape 30%.

08 dec. 2017, 16:40
Ghid pentru majorarea salariului brut din 2018: Ce trebuie să ştii ca angajator şi ca salariat

De la 1 ianuarie 2018, vom vorbi doar de trei contribuții sociale ce trebuie plătite la stat: două dintre ele vor fi plătite integral din salariul brut al angajatului (CAS și CASS), iar una va reveni exclusiv angajatorului (contribuția asiguratorie de muncă). Cele două contribuții sociale datorate din 2018 de salariat vor avea următoarele cote:

contribuția la pensii pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25% din salariul brut;
contribuția la sănătate, în cotă de 10% din salariul brut.

Singura contribuție pe care o vor datora angajatorii din 2018 va fi de 2,25% din suma câștigurilor brute realizate din salarii, care va include, printre altele, veniturile din salarii (în bani și/sau în natură) și sumele reprezentând participarea salariaților la profit. Bani în plus vor datora angajatorii pentru salariații încadrați în condiții grele de muncă. Vorbim, de asemenea, din 2018, de o reducere de la 16% la 10% a impozitului pe venit, dar și de recent oficializata creștere a salariului minim brut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, tot de la 1 ianuarie 2018.

Cum angajatorii nu au voie să acorde mai puțin decât salariul minim brut pentru un contract cu normă întreagă, este clar că salariile aflate acum sub 1.900 de lei trebuie crescute în acord cu noul minim brut. Pentru salariații care au acum peste 1.900 de lei brut, nu va exista o constrângere legală asupra angajatorului de a mări salariile brute, dar, așa cum arătam într-un alt material, firmele nu vor avea costuri suplimentare dacă majorează salariile brute, păstrând veniturile nete ca acum. În acest context, dacă angajatorii nu vor face aceste ajustări ale salariilor brute, salariații care câștigă mai mult de 1.900 de lei brut acum sunt expuși unor reduceri ale salariului net, din 2018.

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.