Ghiozdanul de peste 7 kg, povară pe spatele copiilor. Campanie-protest a părinţilor pentru uşurarea greutăţii ghiozdanului

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi a lansat o campanie care îşi propune să atragă atenţia asupra greutăţii ghiozdanului care ajunge şi la şapte kilograme. Un ordin de ministru din anul 1995 stabileşte greutatea manualelor la 2,5 kg.

RomaniaTV.net
04 apr. 2017, 14:59
Ghiozdanul de peste 7 kg, povară pe spatele copiilor. Campanie-protest a părinţilor pentru uşurarea greutăţii ghiozdanului

„Un elev ajunge să care în spate un ghiozdan de până la 7 – 7,5 kg, media este undeva la 6 kg, oricum, aproape tripul faţă de recomandările Ministerului Sănătăţii”, a declarat pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Părinţi.

Federaţia părinţilor a identificat mai multe soluţii care ar putea fim puse în practică şi care ar putea să ajute la rezolvarea acestei probleme.

„Se poate ca profesorul să folosească, la şcoală, în loc de manuale, fişe, iar manualul să rămână acasă. În şcolile care au o dotare performantă să se folosească manualele digitale. Ar mai fi şi o varinată costisitoare, care nu cred că este posibilă, să se facă două exemplare ale aceluiaşi manual, unul să rămână la şcoală şi unul să fie acasă. Vrem să vedem dacă această campanie va avea şi rezultate pentru că acum s-a creat un fenomen prin care părinţii sunt împotriva profesorilor şi profesorii sunt împotriva părinţilor. Vom încerca să facem bannere pe care să le punem în şcoli şi părinţii să fie înştiinţaţi despre această campanie. Poate îi determinăm să semneze şi petiţia. Personal, pe fetiţa mea, care este clasa a V-a, nu o las să ducă ghiozdanul în spate”, a adăugat Iulian Cristache.

Ministerul Educaţiei susţine că se pregăteşte revizuirea programei şcolare, ceea ce ar duce la reducere volumului manualelor şi a greutatăţii ghiozdanului.

„Avem un proiect de revizuire a programei şcolare şi a manualelor şcolare şi care va atinge, implicit, şi problema ghizdanului pentru că în momentul de faţă, avem manuale foarte voluminoase, din cauza faptului că sunt unele părţi care depăşesc conţinutul prevăzut în programele şcolare. Astfel, încercăm să obţinem manuale cu un număr mult mai mic de pagini şi care să uşureze şi ghiozdanul. Ar mai fi o soluţie ca elevi să-şi lase o parte din manuale la şcoală, dar, în condiţiile în care ei trebuie să se pregătească şi acasă, au nevoie şi acasă manuale. Sunt multe şcoli în care învaţă în două schimburi şi este foarte dificil ca spaţiile pentru manuale să fie suficiente. Vom colabora şi cu Ministerul Sănătăţii şi cu alte instituţii care ar putea să intervină în această zonă”, a declarat pentru MEDIAFAX, Pavel Năstase, ministrul Educaţiei.

Ordinul 1955/1995 semnat de Iulian Mincu, fost ministru al Sănătăţii, reglementează clar că un ghiozdan nu poate să cântărească mai mult de 2,5 kilograme. Medicii atrag atenţia asupra problemelor de sănătate pe care elevii le-ar putea căpăta cărând zilnic multe kilograme.