Ghişe vrea să-l DEMITĂ iar pe Băsescu. Colegii din PNL nu îl susţin. Haşotti: E o năzbâtie

Senatorul Ioan Ghişe (PNL) a depus la Parlament un nou proiect de hotărâre prin care Legislativul ar trebui să ia act de faptul că preşedintele Traian Băsescu a fost demis la referendumul din 29 iulie 2012. De data asta, Ghişe şi-a găsit şi discipoli printre senatorii liberali: Sorin Ilieşiu, Sorin Roşca Stănescu, Sebastian Grapă, dar şi în grupurile PPDD. În schimb, liderul de grup al senatorilor PNL, Puiu Haşotti, consideră proiectul "o năzbâtie" şi s-a arătat convins că cei patru "vor fi trimişi la plimbare" de către comisiile juridice.

13 feb. 2013, 16:11

Ghişe reia iniţiativa din vară şi în cadrul noului Legislativ. Dacă atunci nu a găsit colegi în Parlament care să-l susţină, acum Ghişe a obţinut semnăturile a trei senatori aflaţi la prima legislatură pe proiectul de hotărâre şi are motive să spere şi la susţinerea grupurilor PPDD.

În esenţă, proiectul de hotărâre a Parlamentarului, care are titlul solemn „Hotărâre pentru instaurarea ORDINII DE DREPT în România şi finalizare a referendumului din 29 iulie 2012, conform deciziei poporului român suveran„, porneşte de la trei premise: „Curtea Constituţională nu poate să exercite suveranitatea poporului în nume propriu, CCR nu are dreptul constituţional de a pune în funcţia de preşedinte al României niciun cetăţean, Parlamentul este obligat să finalizeze procedura referendumului naţional”.

Din aceste trei premise, Ghişe trage următoarele concluzii. „Parlamentul trebuie să constate că preşedintele a fost demis, să anuleze Hotărârea Parlamentului de suspendare a preşedintelui României şi să stabilească termenul la care vor fi organizate alegerile prezidenţiale anticipate„, a explicat liberalul la România TV.

Pe lângă cei patru liberali, proiectul ar putea fi susţinut şi de către PPDD. Deputatul Liliana Mincă a precizat că susţinerea partidului său depinde de patru semnături din partea unor deputaţi liberali care să susţină proiectul de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă la Oltchim, PPDD având deja 47 de semnături pe un document care trebuie semnat de cel puţin 51 de deputaţi.

Vroiam să luăm noi această decizie, dar nu am vrut să plagiem ideea domnului Ghişe. Noi nu avem niciun acord de coabitare cu Traian Băsescu„, a spus Mincă la România TV.

În schimb, liderul senatorilor liberali a fost necruţător cu subtilităţile de ordin juridice ale lui Ghişe. „Pe proiect sunt doar 4 semnături din 152 de parlamentari PNL. Nu este iniţiativa PNL, ci a domnului Ghişe la care s-au asociat câţiva colegi aflaţi la primul mandat. Ca lider de grup vă asigur 100% că grupul PNL va dezavua iniţiativa. Birourile Permanente au trimis deja năzbâtia la comisiile juridice care sunt convins că îi vor trimite la plimbare pe aceşti parlamentari, a precizat Haşotti, la România TV.

Acesta i-a mai imputat lui Ghişe faptul că nu a prezentat proiectul de hotărâre în cadrul conducerii partidului sau măcar în cadrul grupului senatorial. „Dar pentru asta trebuie să vii la şedinţele de grup„, a mai comentat Haşotti la România TV. Întrebat cum comentează faptul că senatorul PDL Gigi Chiru a ironizat iniţiativa lui Ghişe, senatorul Haşotti, altminteri vechi adversar al lui Chiru la Constanţa, a spus: „Domnul Chiru are maximă dreptate. Are toate motivele să râdă”.

Ghişe s-a simţit lezat de spusele liderului de grup. „Frumos e ca, atunci când dumneavoastră faceţi câte o năzbâtie ca lider de grup, să nu spunem că noi grupul vă trimitem la plimbare. De aici până a spune ‘vă trimitem la plimbare’ e prea mult”, a fost replica lui Ioan Ghişe.