Gideon Sundback, inventatorul fermoarului, celebrat astăzi de Google VIDEO

Google îl omagiază, marţi, pe Gideon Sundback, inginer electrician american de origine suedeză, cunoscut în special pentru contribuţia adusă în crearea fermoarelor. În 1914, Gideon Sundback a patentat cheia de fermoar cu blocare. Pagina principală a motorului de căutare Google are un fermoar pe mijlocul ei, iar la apăsarea imaginii, fermoarul se deschide.

RomaniaTV.net
24 apr. 2012, 05:21
Gideon Sundback, inventatorul fermoarului, celebrat astăzi de Google VIDEO

Fermoarul a fost inventat în 1851 de către Elias Howe. Acesta a patentat un instrument cu numele „automatic, continuos, clothing closure”, care semăna cu fermoarul din ziua de azi, însă nu se inchidea foarte bine.

Americanul Whitcomb Judson a pus la punct un fermoar care rămânea închis şi a patentat noua invenţie sub numele de „clasp locker” in 1891. În 1913 el a patentat o variantă îmbunătăţită a fermoarului, denumit „hookless fastener”.

În sfârşit, în 1914, Gideon Sundback a inventat o variantă mai bună la fermoarul lui Howe, şi anume „hoockless fastener no.2”, care a fost prima versiune a fermoarului care seamănă cu fermoarele din ziua de azi, adică fermoarul cu dinţii care se întrepătrund. Gideon Sundback a patentat, de asemenea, şi cheia de fermoar cu blocare.

Numele de fermoar, zipper, a fost folosit pentru prima oara de catre B. F. Goodrich care a folosit acel dispozitiv nou la o pereche de cizme. La inceput fermoarele lui Gideon Sundback au fost folosite la cizme si pungile cu tutun.

Fermoarul lui Sundback s-a răspândit rapid în toată lumea, fiind folosit la haine, genţi etc., ajungând un lucru pe care nu-l mai remarcă nimeni. Însă, un inventator român, Lucian Bălan, a considerat că fermoarul are multe calităţi nedescoperite şi a inventat „fermoarul multifuncţional”, invenţie pe care de altfel a şi brevetat-o.

Gideon Sundback sau Otto Fredrik s-a născut în Odestugu Parish, Suedia, la data de 24 aprilie 1880, în ferma condusă de tatăl său, Jonas Otto Magnusson Sundback, un prosper fermier.

Gideon Sundback după ce îşi termină studiile, se mută în Germania. Acolo, în 1903 susţine examenele finale ale Universităţii Politehnice. Ulterior Sundback emigrează în Statele Unite unde se căsătoreşte cu Elvira Aronson.