Gigi Becali, mutat la Poarta Albă. Ce condiţii va avea în penitenciar şi cu câte persoane va împărţi celula

Gigi Becali a fost mutat, marţi, de la Penitenciarul Jilava la Penitenciarul Poarta Albă, după ce Administraţia Naţională a Penitenciarelor i-a aprobat cererea depusă în acest sens în urmă cu două luni. Omul de afaceri, care are de ispăşit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare, după condamnările din dosarul Valiza şi din cel al transferului de terenuri cu MApN, va avea condiţii de detenţie mai aspre decât la Jilava, chiar dacă îşi va păstra regimul semideschis.

29 oct. 2013, 18:24
Gigi Becali, mutat la Poarta Albă. Ce condiţii va avea în penitenciar şi cu câte persoane va împărţi celula

Dacă la Jilava avea doar doi colegi de celulă, la Penitenciarul Poarta Albă Gigi Becali va împărţi camera cu încă 19 deţinuţi.

Gigi Becali a fost ajuns la Poarta Albă marţi seară, fiind transportat la Secţia exterioară de la Valu lui Traian. Omul de afacer va avea avea în continuare regim de detenţie semideschis, ceea ce presupune că va putea să se deplaseze în incinta penitenciarului fără escortă, va putea face sport sau să muncească.

Conform programului penitenciarului, deşteptarea se va da la ora 6.00, iar stingerea va fi la ora 22.00, în acest interval fiind servite trei mese şi având activităţi educative, recreative ori religioase.

Gigi Becali ceruse să fie mutat la Penitenciarul Poarta Albă încă din 26 august, argumentându-şi solicitarea prin faptul că la Jilava era persecutat de gardieni şi de conducerea închisorii şi că, în plus, la Poarta Albă ar urma să se simtă mai bine ca deţinut, având mai multe rude în judeţul Constanţa.

Solicitarea sa a fost acceptată de şefii de la Jilava, însă ANP a respins cererea. Totuşi, Gigi Becali a explicat în 1 octombrie, la judecarea recursului faţă de contopirea pedepselor, că nu se înţelege cu conducerea Penitenciarului Jilava, motiv pentru care doreşte transferarea sa la Poarta Albă.

„El a depus o cerere pentru transfer la Poarta Albă, care a fost aprobată, pentru 29 octombrie”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Monica Pană.

Cererea finanţatorului Stelei a fost aprobată în baza articolului 31, alineatul 1, din Legea 275/2006 privind executarea pedepselor, care precizează că „transferarea persoanelor condamnate în alt penitenciar, ca urmare a schimbării regimului de executare a pedepselor privative de libertate sau pentru alte motive întemeiate, se dispune, la propunerea comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate sau la cererea persoanei condamnate, cu avizul comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”.

În 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.

Becali mai are două condamnări definitive, dispuse anul acesta tot de instanţa supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, şi una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 27 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, să îi aplice acestuia un spor de şase luni de închisoare, finanţatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani şi jumătate de detenţie.

Becali a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, recursul urmând să fie judecat la 1 octombrie. Decizia a fost atacată cu recurs şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care ceruse un spor de pedeapsă de un an, pe motiv că Becali a comis o pluralitate de infracţiuni, cu grad ridicat de pericol şi în participaţie penală cu un anturaj infracţional.