Godzilla spaţială: O planetă de 17 ori mai masivă decât Pământul, descoperită de astronomi

Cercetătorii au descoperit "Godzilla planetelor asemănătoare cu Pământul" - un nou tip de planetă stâncoasă, imensă, aflată la circa 560 de ani lumină faţă de noi.

03 iun. 2014, 09:28
Godzilla spaţială: O planetă de 17 ori mai masivă decât Pământul, descoperită de astronomi

Denumită un „super-Pământ”, exoplaneta Kepler-10c cântăreşte de 17 ori mai mult decât Terra şi orbitează o stea asemănătoare cu soarele nostru în constelaţia Draco. Mega-Pământul este stâncos şi mai mare decât toate celelalte planete de acest gen descoperite până acum.

Teoreticienii nu erau siguri, până acum, că o planetă de acest fel poate exista. Experţii credeau că planetele de mărimea lui Kepler-10c ar fi gazoase, colectând hidrogen în timp ce cresc şi transformându-se în lumi precu Jupiter. Astronomii au descoperit, însă, că noua planetă este stâncoasă.

„Este Godzilla Pământurilor!”, a declarat Dimitar Sasselov, directorul iniţiative Harvard Origins of Life, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. „Dar, faţă de monstrul din filme, Kepler-10c, are implicaţii pozitive pentru viaţă”.

Mega-Pământul îşi orbitează steaua în 45 de zile. Kepler-10c este probabil prea aproape de soare pentru a putea găzdui viaţa aşa cum o ştim noi şi nu este singura din sistemul său solar. Steaua Kepler-10 mai are în juru său o lume de lavă, denumită Kepler-10b, având o masă de trei ori mai mare ca a Pământului şi orbitând steaua în doar 20 de ore.

Telescopul Kepler de la NASA, care a descoperit planeta Kepler-10c, nu a putut spune dacă este gazoasă sau stâncoasă. Experţii au folosit instrumentul HARPS-North de la Telescopio Nazionale Galileo din Insulele Canare pentru a măsura masa lui Kepler-10c şi au descoperit că planeta este stâncoasă.

Oamenii de ştiinţă cred că sistemul planetei Kepler-10c este destul de bătrân, formându-se la mai puţin de 3 miliarde de ani după Big Bang. Noua descoperire sugerează că stelele bătrâne pot găzdui planete stâncoase precum Terra, oferindu-le astronomilor o gamă largă de planete care pot susţine viaţă.