GOGONELE şi MURĂTURI ASORTATE. Secretul reţetei de 100 de ani, cum faci saramura şi ce nu trebuie să pui în ea

Cea mai simplă reţetă de murături, veche de când lumea şi pământul, pregătită de gospodinele din Bărăgan pentru iarnă este un deliciu. Gogonele verzi, care se simt bine în acelaşi recipient alături de alte roade ale toamnei, n-au nevoie pentru a-şi amesteca aromele decât de-o saramură simplă cu apă şi sare.

13 oct. 2017, 15:10

Gela Dumitrache, o gospodină din comuna Unirea, pasionată de arta culinară, umple cămara cu bunătăţi. Toate preparatele pot fi descoperite pe blogul cufarulcubucurii.wordpress.com. Iată reţeta celor mai gustoase şi sănătoase murături care se pregătesc toamna în Bărăgan şi care se păstrează până primăvara la fel de crocante şi aromate.

Ingrediente:

gogonele verzi şi pârguite

castraveţi ardei kapia roşu şi verde

ardei iute şi semi-iute 

conopidă ţelină cu rădăcină şi frunze

morcovi sfeclă roşie sare grunjoasă

usturoi, un bucheţel de cimbru, mere (dacă aveţi şi gutui, pepenaşi, eu nu am avut decât mere)

Notă: Cantităţile vi le alegeţi în funcţie de preferinţe şi recipient, proporţia dintre legume, aşişderea.

Mod de preparare: „Se spală şi curăţă ingredientele ce vor fi folosite. Gogonelele se lasă întregi, celelalte se pot lăsa şi ele la fel. Eu le-am tăiat pe unele, mai precis: morcovii, rădăcina de ţelină, sfecla roşie, conopida am desfăcut-o bucheţele, merele le-am tăiat în sferturi, usturoiul l-am lăsat căţei întregi.
După ce se aşează alternând după poftă şi plac tot ce dorim să murăm în recipient, se pregăteşte o saramură astfel: la un litru de lichid se va dizolva o lingură cu vârf de sare grunjoasă, atenţie, nu folosiţi la murături sare iodată! Eu fierb apa, o iau de pe foc, pun sarea la dizolvat şi bucheţelul de cimbru, las 10 minute şi apoi torn în recipientul în care am aşezat legumele pentru murare până când zeama le acoperă. 

Citeste mai mult: adev.ro/nvew1d