GOGOŞARI ÎN OŢET. Cum să alegi cei mai buni gogoşari. Reţete murături

Cum să alegi cei mai buni gogoşari. Pentru a putea să-i testezi, alege gogoşarii care nu sunt ambalaţi, scrie agerpres.ro.

11 sept. 2018, 07:17
GOGOŞARI ÎN OŢET. Cum să alegi cei mai buni gogoşari. Reţete murături

Un gogoşar proaspăt ar trebui să aibă o suprafaţă lucioasă, nu ternă.

Suprafaţa lui trebuie să fie fermă şi lipsită de pete sau alte imperfecţiuni. Gogoşarii lipsiţi de luciu sau cu puncte înnegrite trebuie evitaţi.

Verifică tulpina. Aceasta ar trebui sa fie verde, tânără.

Cântăreşte gogoşarul în mână. Pentru mărimea lui, ar trebui să pară greu.

Gogoşari în oţet. Aceştia se servesc la fripturi sau orice fel principal cu carne şi reprezintă o sursă naturală de vitamine. Vă prezentăm trei reţete simple pentru prepararea gogoşarilor în oţet. 

 Ingrediente:

5 kilograme de gogoşari, 5 litri de apă, 1 litru de oţet, 2 linguri de ulei (opţional), sare după gust, zahăr după gust, boabe de piper, boabe de muştar, foi de dafin, hrean.

Mod de preparare:

 Gogoşarii se spală şi se taie în bucăţi potrivite. Apoi, se pregăteşte un fel de saramură din apă, oţet, ulei, sare, zahăr, piper, boabe de muştar şi foi de dafin, după care se pune compoziţia la fier, la foc potrivit. Se potriveşte totul după gust. Perosanele care preferă gogoşarii să fie mai acrii trebuie să adauge mai mult oţet în compoziţie, în timp ce persoanele îi preferă mai dulci pot adăuga zahăr.

Când saramura a început să dea în clocot, se adaugă gogoşarii, însă nu toţi deodată. Se învârt continuu cu paleta cu găuri până îşi schimbă culoarea. Atenţie: gogoşarii nu trebuie lăsaţi prea mult pe foc, deoarece se înmoaie.

Se scot apoi din saramură şi se aşează în borcane. Nu se presează. Când toţi gogoşarii sunt aşezaţi în borcane, se adaugă hreanul, care a fost tăiat în prealabil. La un borcan de aproximativ 800 de grame sunt suficiente trei fâşii de hrean.

Sfaturi:

După aceea, se adaugă saramura caldă. Mirodeniile care au rămas pe fundul oalei se repartizează cu o lingură, uniform, în fiecare borcan. Câte o frunză de dafin este de ajuns la un borcan.

Se leagă borcanele cu celofan sau se capsează şi se depozitează în cămară, înveliţi în pături, până a doua zi. Ca să nu rămână bule de aer în borcan, se apasă gogoşarii, uşor, cu o lingură de lemn sau se scutură uşor borcanul cu gogoşari în oţet.