Graţierea condamnaţilor pentru trafic de influenţă scoate oamenii în stradă. Sute de persoane, în Piaţa Victoriei

Aproximativ 1000 de persoane s-au adunat, miercuri, în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de graţierea celor condamnaţi pentru trafic de influenţă decisă de Comisia juridică din Senat, care a aprobat mai multe amendamente la Legea graţierii, prin care condamnaţii pentru dare sau luare de mită şi pentru trafic de influenţă vor fi graţiaţi.

RomaniaTV.net
03 mai 2017, 17:03
Graţierea condamnaţilor pentru trafic de influenţă scoate oamenii în stradă. Sute de persoane, în Piaţa Victoriei

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat miercuri seara în faţa Guvernului faţă de decizia Comisiei juridice a Senatului de a graţia inclusiv persoane condamnate pentru fapte de corupţie. Ele şi-au aprins telefoanele mobile pentru a ilumina cu ele, au suflat din vuvuzele şi au scandat împotriva Parlamentului şi a Guvernului. După aproximativ patru ore, manifestanţii au început să plece, iar circulaţia în faţa sediului Guvernului a fost reluată. Manifestanţii au scandat „Hoţii! Hoţii!” şi au avut pancarte pe care scria „Nu suntem o naţie de hoţi!” şi „Nenorociţilor!”.

Protestul a fost convocat pe Facebook, pe pagina „Corupţia Ucide”, „Când legea devine fărădelege, rezistenta este o datorie! Ne schimbăm azi programul şi ne re-vedem în stradă”, era apelul postat pe pagina de Facebook.

Acţiunea „NU graţierii corupţilor – OUG 13 revine. Si noi!” a fost anunţată cu începere de la ora 19:00 şi până la 23:59.

S-a înregistrat şi un incident când o maşină ieşită de la Guvern a trecut peste linia continuă, manifestanţii apostrofându-l pe şofer că este plătit din bani publici şi că trebuie să respecte legea.

Zeci de persoane care s-au mobilizat pe Facebook s-au adunat, miercuri seară, în pieţele centrale din Sibiu, Cluj-Napoca, Braşov şi Constanţa, pentru a protesta faţă de amendamentele la Legea graţierii, adoptate de Comisia juridică din Senat, prin care condamnaţii pentru dare sau luare de mită şi pentru trafic de influenţă vor fi graţiaţi.

În jur de 30 de sibieni s-au strâns, miercuri seară, în Piaţa Mare din municipiu, după ce s-au organizat pe reţeaua de socializare. Protestatarii, care nu au scandat lozinci, au scris cu litere foarte mari, pe asfalt, cuvntul „#Rezist”.

Şi la Cluj-Napoca, aproape 100 de oameni au ieşit în Piaţa Unirii, din municipiu, în urma unui apel făcut pe Facebook, manifestanţii având cu ei şi un banner pe care scrie „27 de ani de corupţie. Cât mai #rezistăm?”

La Braşov, aproximativ 30 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii şi au purtat banderole cu „#Rezist”. Ei nu au scandat lozinci, şi nici nu au avut pancarte, protestul terminându-se după aproape două ore.

Peste 20 de persoane protestează şi în faţa Prefecturii Constanţa, faţă de decizia Comisiei Juridice din Senat care a aprobat mai multe amendamente la Legea graţierii, ce ar permite graţierea condamnaţilor pentru dare sau luare de mită şi pentru trafic de influenţă, scandând „PSD, ciuma roşie” şi având mesaje de genul „Hoţii graţiază hoţi !”.

Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi „pentru” (PSD şi ALDE) şi 3 „împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului. Premierul Sorin Grindeanu a scris pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind graţierea adoptate, miercuri, în Comisia juridică a Senatului, precizând că Executivul susţine Legea graţierii în forma propusă iniţial de Ministerul Justiţiei.