Grecia revine, după 3 ani, pe pieţele de obligaţiuni

Grecia va emite marți titluri de stat pe piața europeană de obligațiuni, prima sa operațiune de acest fel de după 2014, în ideea de a testa piața după doi de reforme dificile și de îngrijorări cu privire la datoria sa.

24 iul. 2017, 12:55
Grecia revine, după 3 ani, pe pieţele de obligaţiuni

Statul grec a mandatat băncile BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank și HSBC să intermedieze o emisiune de noi obligațiuni pe cinci ani.

„Oferta ar urma să aibă loc în data de 25 iulie 2017, în funcție de condițiile de pe piață”, a informat Ministerul de Finanțe din Grecia într-un comunicat remis Bursei de valori de la Atena.

Decizia de a reveni pe piața de obligațiuni vine după ce Fondul Monetar Internațional și-a dat săptămâna trecută acordul pentru participarea sa la ultimul acord de asistență destinat Greciei, precum și după anunțul referitor la o îmbunătățire a perspectivei ratingului suveran atribuit Greciei de către agenția de evaluare SP Global Ratings.

Grecia nu are în prezent nevoie să se finanțeze de pe piață deoarece beneficiază de un plan de asistență convenit cu partenerii europeni și FMI în valoare de 86 de miliarde de euro. Însă experții sunt de părere că oficialii de la Atena vor să testeze piața înainte de 2018, când ar urma să se încheie programul convenit cu UE și FMI.

Exclusă de pe piețele financiară internaționale de la izbucnirea crizei datoriilor sale în 2010, Grecia a testat piața în 2014 sub precedentul guvern de coaliție. O primă emisiune de obligațiuni cu maturitatea la cinci ani cu o dobândă de 4,95% a cunoscut mai mult succes decât o a doua emisiune de obligațiuni cu maturitatea la trei ani.