GRECIA, din nou în GREVĂ: Funcţionarii denunţă măsura disponibilizărilor în sectorul public

Funcţionarii publici din Grecia au intrat marţi într-o grevă de 24 de ore din cauza disponibilizărilor, forţând ministerele şi direcţiile fiscale să rămână închise şi spitalele să funcţioneze doar cu personalul de urgenţă, relatează DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

23 sept. 2014, 09:10
GRECIA, din nou în GREVĂ: Funcţionarii denunţă măsura disponibilizărilor în sectorul public

La greva organizată de cel mai mare sindicat din sectorul public ADEDY participă inclusiv profesori, medici şi lucrători municipali. De asemenea, protestul ar urma să afecteze semnificativ transportul public din Atena.

Guvernul a anunţat că doreşte să reducă numărul funcţionarilor publici, pentru a diminua costurile. Sindicatele susţin însă că o astfel de decizie nu va face decât să sporească şomajul, care este în prezent de 27%.

Afişând bannere cu mesaje de tipul ‘Nu concedierilor’ sau ‘UE, FMI afară’, zeci de protestatari s-au adunat în faţa unui tribunal care urmează să dea verdictul asupra unei eventuale reangajări a sute de femei din serviciul de întreţinere concediate din sectorul public.

‘Vom continua să ne luptăm şi să protestăm şi mai mult’, se menţionează într-un comunicat al ADEDY, solicitând ca toţi angajaţii din sectorul public care au fost concediaţi să-şi primească jobul înapoi.

Greva are loc în contextul în care premierul Antonis Samaras efectuează o vizită în Germania, principalul creditor al Greciei, pentru convorbiri cu cancelarul Angela Merkel. Grecia, care a beneficiat de planuri de salvare în favoare de peste 240 de miliarde de euro din 2010, ar urma să înceapă negocieri privind reducerea datoriei sub o anumită formă până la sfârşitul anului, scrie Reuters.

Planurile de salvare au venit însă cu preţul reducerilor salariale şi al creşterilor de taxe, care au făcut ca şomajul să fie mai mult decât dublu decât media zonei euro după şase ani de recesiune. În conformitate cu pachetul de ajutor convenit cu troica UE-BCE-FMI, Grecia trebuie să ajusteze salariile din sectorul public şi să disponibilizeze lucrători plecând de la criteriul performanţei, măsură căreia sindicatele i se opun.