Grecia, la un pas de a ieşi din Zona Euro. Mii de oameni în stradă, la Atena, refuză măsurile de austeritate

Mii de greci au ieşit în stradă pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Guvern şi pentru a respinge măsurile de austeritate propuse de creditorii internaţionali.

18 iun. 2015, 06:47
Grecia, la un pas de a ieşi din Zona Euro. Mii de oameni în stradă, la Atena, refuză măsurile de austeritate

Joi are loc o întâlnire crucială a membrilor EUROgrupului, care ar urma să decidă dacă Atena va mai primi sprijin financiar sau va intra în incapacitate de plată. Între timp, premierul Alexis Tsipras sfidează creditorii şi anunţă o nouă întâlnire cu Vladimir Putin, a treia în ultimele 3 luni.

Piaţa Sintagma din centrul Atenei s-a dovedit neîncăpătoare pentru miile de manifestanţi proguvernamentali. Aceşti au acuzat liderii europeni că sunt „cămătari” şi că le şantajează ţara, potrivit România TV.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras a declarat că, „dacă nu ajungem la un compromis onorabil şi la o soluţie financiară viabilă, guvernul grec îşi va asuma responsabilitatea şi va spune „nu” unei politici distructive pentru Grecia”.

Citeşte şi Alexis Tsipras întinde coarda: Grecia „aşteaptă răbdătoare” până când creditorii săi vor deveni „realişti”

De câteva săptămâni se poartă negocieri dure pentru deblocarea ultimei tranşe, de 7,2 miliarde de euro din împrumutul extern care ar putea salva Grecia. Pentru asta, guvernul elen trebuie să aplice câteva măsuri propuse de creditori, pe care le refuză însă vehement. În principal, executivul de la Atena, adus la putere de cei sătuli de austeritate, nu vrea să taie pensiile şi salariile bugetarilor. De la Bruxelles, şeful Comisiei Europene i-a acuzat pe greci că îi răstălmacesc propunerile.