Grecia: Militanţii neonazişti au intrat în forţă într-o şcoală în semn de protest faţă de primirea copiilor de imigranţi

Un grup de neonazişti a pătruns cu forţa într-o şcoală de la periferia Atenei, în semn de protest faţă de preconizata primire a copiilor refugiaţilor care au ajuns în această ţară, au anunţat, marţi,  autorităţile locale elene.

17 ian. 2017, 18:28

Câteva zeci de protestatari neonazişti conduşi de partidul „Zorii Aurii” au pătruns cu forţa în şcoala unde fuseseră aduşi copiii imigranţilor, au informat Primăria şi Ministerul Educaţiei.

Protestatarii au perturbat o reuniune a asociaţiei părinţilor şi elevilor, i-au insultat şi i-au ameninţat pe părinţi şi copii în timp ce se discuta despre integrarea a 20 de copii dintr-o tabără de refugiaţi din municipalitatea Perana – o suburbie cunoscută a Atenei, unde se află şcoala luată cu asalt de neonazişti.

Deputatul Yannis Lagos, din partidul extremist, l-a bruscat pe primar, care venise la faţa locului, înainte ca grupul neonazist să părăsească locul. Acest deputat este judecat din aprilie 2015, împreună cu alţi membri ai „Zorilor Aurii” pentru „constituirea unui grup criminal” şi se află în prezent în libertate condiţionată.

Citeşte şi Vastă reţea de trafic cu imigranţi care ajungea spre Occident trecând şi prin România, dezmembrată de Turcia

În urma acestui incident, Ministerul Educaţiei a „condamnat categoric” acest incident, reafirmându-şi determinarea de a garanta accesul la educaţie pentru copiii refugiaţi în Grecia şi care reprezintă o populaţie estimată la 8.000 de persoane, după valul migratoriu din 2015.

Mişcarea xenofobă, care reprezintă al treilea partid important din Grecia, a fost la început marginalizată de elanul de solidaritate a grecilor cu afluxul de peste 1 milion de migranţi, în 2015, majoritatea acestora fiind sirieni. În lunile recente însă, „Zorii Aurii” a reluat mobilizarea împotriva imigranţilor care sosesc şi sunt încă în Grecia.