Grecia, nemulţumită că Germania i-ar cere ieşirea din zona euro, speră la un nou plan de asistenţă

Guvernul de la Atena este încrezător că proiectul de reforme prezentat în cadrul planului de asistenţă financiară va primi aprobarea creditorilor internaţionali, însă a criticat Germania pentru că ar părea să ceară ieşirea Greciei din zona euro, relatează site-ul agenţiei Reuters.

09 feb. 2017, 19:06
Grecia, nemulţumită că Germania i-ar cere ieşirea din zona euro, speră la un nou plan de asistenţă

Miniştrii de Finanţe din statele zonei euro se vor reuni pe 20 februarie pentru a aproba planul de reforme propus de Guvernul Alexis Tsipras (stânga). În lipsa aprobării, Atena nu va mai putea primi noi tranşe de împrumut, iar din iulie ar rămâne fără fondurile necesare gestionării datoriei suverane. Obţinerea acordului pe 20 februarie este îngreunată de campaniile electorale din Olanda, Franţa şi Germania.

„Sunt optimist că am putea avea o aprobare chiar înaintea reuniunii Eurogrupului programată pe 20 februarie”, a declarat ministrul elen al Afacerilor Europene, George Katrougalos. „Vrem ca în acordul politic să fie incluse şi măsurile necesare astfel încât datoria suverană să fie considerată sustenabilă. Acordul trebuie să aibă ambele dimensiuni”, a precizat oficialul grec.

 Sustenabilitatea datoriei Greciei, care acum este la nivelul de circa 180% din PIB, este esenţială pentru ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să se alăture cel mai nou plan de asistenţă financiară destinat Greciei. Actualul plan actual de asistenţă financiară este susţinut doar de Eurogrup.