Grecia refuză să plătească datoria către FMI, dar cere un NOU ÎMPRUMUT: Miniştrii din zona euro REFUZĂ

Miniştrii de Finanţe din zona euro au respins cererea Greciei de a fi păsuită cu datoria pe care o are faţă de creditorii internaţionali. Eurogrupul se va reuni miercuri dimineaţă, într-o nouă conferinţă telefonică, pentru a discuta cererea făcută de Guvernul de la Atena. Premierul Alexis Tsipras a cerut un al treilea împrumut, de 29 miliarde de euro.

30 iun. 2015, 20:07
Grecia refuză să plătească datoria către FMI, dar cere un NOU ÎMPRUMUT: Miniştrii din zona euro REFUZĂ

Grecia va intra în incapacitate de plată, după ce oficialii greci au anunţat că nu vor plăti datoria de 1,6 miliarde de euro faţă de FMI. În seara de marţi, peste 20.000 de greci au ieşit în stradă, cerând Guvernului să respecte cerinţele creditorilor.

Citeşte şi Un britanic a găsit soluţia pentru a achita datoria Greciei. Nu te-ai fi gândit la aşa ceva

Preşedintele Eurogrupului a spus că este prea târziu pentru extinderea programului de asistență financiară a Greciei, care expiră la miezul nopții. Mai mult, acesta a spus că nu poate fi vorba despre un nou împrumut până duminică, atunci când grecii decid prin referendum relaţia cu creditorii. Oferta last-minute a Greciei este încheierea unui acord pe doi ani, de 29 miliarde de euro, folosind mecanismul european de stabilitate prin care statul poate să primească banii necesari pentru a nu intra în incapacitate de plată.

Actualul program de asistenţă financiară este în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro şi s-a încheiat marţi.

Citeşte şi Grecia vrea să dea în judecată UE pentru a bloca astfel scoaterea ţării din zona euro

Pe de altă parte, ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, le-a spus partenerilor din cadrul Eurogrupului, în cursul teleconferinței desfășurate marți seară, că Grecia este pregătită să suspende referendumul, „dacă colegii săi de finanțe ajung rapid la o înțelegere cu el”, conform publicației Die Welt care nu citează surse.

În timpul discuției telefonice, demnitarul elen a mai anunțat că Atena va adresa o nouă scrisoare președintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, potrivit aceleiași surse germane.

Eurogrupul a decis să își suspende lucrările marți seară „pentru că nimeni nu știe ce conține această scrisoare”, continuă Die Welt, care precizează că trebuie formulată în scris propunerea orală a ministrului Yanis Varoufakis.

Pe de altă parte, într-o declarație în fața parlamentului de la Valletta, citată de cotidianul Times of Malta pe site-ul său, Jospeh Muscat a adăugat că nu știe dacă este vorba despre o deschidere sau de o manevră dilatorie din partea guvernului grec al stângii radicale.