Grecia vrea să extindă criteriie de relocare a migranţilor care nu îndeplinesc criteriile stricte

Ministrul grec pentru migrație a exprimat miercuri dorința țării sale ca programul de relocare a refugiaților în UE să fie extins la alte cetățenii decât cele prevăzute în prezent și mai ales la minorii neînsoțiți.

18 oct. 2017, 10:11
Grecia vrea să extindă criteriie de relocare a migranţilor care nu îndeplinesc criteriile stricte

„Dorim o extindere a relocării unor refugiați care nu îndeplinesc în prezent criteriile stricte” cerute, a declarat Yannis Mouzalas pentru presă de pe aeroportul din Atena. De o asemenea măsură ar urma să beneficieze și „câteva sute de minori neînsoțiți, indiferent de cetățenia lor: un minor este un minor”, a insistat ministrul.

El a făcut aceste declarații cu ocazia trimiterii în Franța a unui grup de „relocați” — 231 de persoane, dintre care 187 de sirieni, una dintre cele mai mari plecări din cadrul acestui program inițiat în septembrie 2015 pentru a ușura situația Greciei și Italiei, depășite de numărul de migranți. Acest program este pe cale să se încheie în Grecia, majoritatea persoanelor eligibile, circa 25.000, găsind o țară de primire.

Refugiații pentru care Mouzalas evocă o extindere a criteriilor de relocare sunt cei sosiți în Grecia înainte de intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia, din 20 martie 2016. „Pentru cei sosiți după (această dată), trebuie să se lucreze asupra problemei”, a spus el, potrivit Agerpres.

Până în prezent, doar persoanele având o cetățenie cu o rată de acceptare pentru azil de cel puțin 75% pot beneficia de program, irakienii, de exemplu, fiind din start excluși.

Citeşte şi Români condamnaţi la închisoare de un tribunal german pentru trafic cu solicitanţi de azil în UE

Mouzalas a insistat de asemenea asupra importanței, în opinia sa, de a crește numărul de locuri de primire în UE pentru „reinstalarea” de refugiați din Turcia sau Liban. „Cu un angajament privind 50.000 de persoane reinstalate nu vor putea fi opriți traficanții” ce aduc în continuare refugiați din Turcia și Grecia, chiar dacă într-un ritm mult mai lent după intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia, a notat el.

Odată cu grupul plecat miercuri dimineața din Atena, Franța va primi 4.322 de persoane relocate din Grecia, ceea ce o clasează pe locul doi printre țările de primire europene, după Germania, cu 4.838 de migranți. Inițial, Franța s-a angajat să primească 12.000 de refugiați, însă candidaturile eligibile sunt mai puține.