GREVA de AVERTISMENT de la Romatsa s-a încheiat. Zeci de zboruri au fost afectate. Urmează GREVĂ GENERALĂ

Traficul aerian din România a fost dat peste cap miercuri, după ce controlorii de trafic au intrat în grevă de avertisment, nemulţumiţi de faptul că nu a fost încheiat noul contract colectiv de muncă. Între orele 11.00 şi 13.00, pe Aeroportul Opteni, au aterizat şi decolat doar câteva zboruri, din cele aproximativ 40 programate, iar situaţia a fost aceeaşi pe toate aeroporturile din România. În plus, alte sute de curse care au traversat spaţiul aerian românesc au fost deviate sau întârziate, informează România TV. În ciuda experienţei neplăcute de pe aeroporturi, negocierile între sindicate şi Romatsa au eşuat, iar acum se strâng semnături pentru greva generală.

14 iul. 2015, 14:16

UPDATE: Conducerea ROMATSA și partenerii sociali au fost invitați, miercuri, la ora 16,00, la sediul Ministerului Transporturilor, pentru conciliere, a anunțat directorul general al companiei, Ion-Aurel Stanciu.

„Am primit din partea Ministerului Transporturilor o adresă prin care azi (miercuri — n. r.), la ora 16,00, suntem invitați, împreună cu partenerii sociali, la o conciliere la sediul ministerului. Ne vom prezenta acolo. Același lucru l-au confirmat și partenerii sociali”, a spus Stanciu, într-o conferință de presă.

Greva de avertisment a venit într-un moment în care traficul aerian din România este într-o creştere puternică. Doar pe Aeroportul Otopeni, pe perioada grevei, au fost programate 22 de aterizări şi 18 decolări. Doar o treime din curse au putut fi operate în intervalul programat. Alte zeci de curse au fost afectate.

Valentin Iordache, purtătorul de cuvant al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”, declara imediat după începerea grevei de avertisment a controlorilor de trafic aerian că Romatsa a comunicat că mai mult de jumătate dintre cursele aeriene programate în intervalul 11.00-13.00 vor fi dirijate. Între timp, activitatea Aeroportului Otopeni s-a desfăşurat normal, astfel încât după reluarea activităţii controlorilor întârzierile la decolarea avioanelor blocate momentan la sol să fie cât mai mici. „Pasagerii oricum au venit la timp, ghişeele de chek-in sunt deschise şi urmează să treacă prin filtrele de securitate şi să ajungă în zona de îmbarcare, unde se vor îmbarca la o oră cât mai apropiată pentru cursa lor, aşa încât imediat după ora 13 cursele afectate să plece imediat”, a explicat Valentin Iordache.

Pe de altă parte, la ora 14.00 Romasta a anunţat o conferinţă de presă pentru a furniza informaţii despre situaţia zborurilor de pe parcursul zilei.

„Noi aici, pe aeroport, am făcut toate eforturile asa încât disconofortul pasagerilor să fie minimizat. S-au dublat turele, aglomeraţia nu este deloc mare. Cursele nu vor putea decola până la ora 13, dar la unele întârzierea va fi nesemnificativ. La altele vor fi însă întârzieri de o ora, o ora şi jumătate. Iniţial discuţia era că vor fi afectate toate cursele, 40, apoi că 21 de curse vor fi dirijate către aeroport”, a mai spus Iordache. În total, în intervalul orar 11-13 pe Aeroportul Otopeni erau programate 22 de aterizări şi 18 decolări.

Gabriel Tudorache, liderul sindicatului controlorilor de trafic aerian declara că nimeni nu şi-a dorit ca zborurile să fie date peste cap, dar a subliniat că „siguranţa vieţii pasagerilor şi libertatea salariaţilor de la Romatsa este mai presus de aceste două ore de întârziere”. „Această grevă a fost anunţată încă de joia trecută, deşi legea ne obliga să o anunţăm cu 48 de ore înainte. Am dat comunicate de presă, am anunţat preşedinţia, primul ministru, ministrul transporturilor, Consiliul de Administraţie. În prima oră de grevă vom asigura 33% din trafic, iar în a doua oră vom asigura peste 50% din trafic. Subliniez că nu este vorba de aterizări sau decorări, ci vom dirija aeronavele în zbor. Nu noi hotărâm dacă ele vor decola sau ateriza„, spunea Tudorache, înainte de startul grevei.

Cerul patriei este survolat zilnic undeva la 2.500 de avioane, ajungem şi la 3.000, în 24 de ore. Orele la care se va întâmpla sunt ore la care traficul nu e mic. Deci putem să credem că peste 250, 300 de avioane vor fi afectate„, a declarat Gabriel Tudorache, lider sindicat Romatsa.

O şedinţă a avut loc între şefii Romatsa şi Eurocontrol, organismul specializat în dirijarea traficului aerian. Eurocontrol stabileşte care sunt avioanele ce vor beneficia de asistenţă în baza planului de zbor. Sindicaliştii se gândesc deja la următorul pas: o posibilă grevă generală.

Am amânat cât se poate această grevă de avertisment. Dacă ajungem în momentul în care această grevă nu va soluţiona problema, e posibil să ne gândim mai departe„, a precizat Gabriel Tudorache.

Protestul angajaţilor Romatsa este primul după anul 1995. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că şeful Romatsa refuză să negocieze cu ei despre revendicările legate de vârsta de pensionare sau de noua organigramă a regiei.

Citeşte şi Au picat negocierile de la ROMATSA. Miercuri este GREVĂ