Grindeanu i-a cerut secretarului de stat de la Finanţe să aloce bani mai mulţi pentru cercetare, la rectificarea bugetară

Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut, miercuri, secretarului de stat din Ministerul Finanţelor Ionuţ Mişa ca la rectificarea bugetară să aloce bani mai mulţi pentru cercetare, în special în sectorul nuclear.

RomaniaTV.net
24 mai 2017, 18:50
Grindeanu i-a cerut secretarului de stat de la Finanţe să aloce bani mai mulţi pentru cercetare, la rectificarea bugetară

„Astăzi s-a subliniat importanţa cercetării şi faptul că acordăm o atenţie deosebită acestui sector. Deci, domnul secretar de stat, sunteţi de vină sau veţi fi de vină dacă nu veţi face rectificarea în acest domeniu aşa cum trebuie”, s-a adresat premierul Sorin Grindeanu secretarului de stat Ionuţ Mişa, ambii fiind prezenţi la Piteşti la o conferinţă pe teme nucleare, organizată la Institutul de Cercetări Nucleare.

De altfel, Ionuţ Mişa a fost numit recent membru în Consiliul de Administraţie al producătorului de energie Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă.

Premierul a subliniat totodată că doreşte ca România să demareze, în cel mai scurt timp posibil, investiţiile de la unităţile 3 şi 4 de la centrala nucleară din Cernavodă, „unde institutul, de asemenea, poate livra echipamente, servicii, asistenţă tehnică de montaj, ca şi în cazul unităţilor 1 şi 2”.

Referitor la propunerea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) care a invitat oficial România să devină membru cu drepturi depline al Agenţiei pentru Energie Nucleară şi al băncii de date a agenţiei, Grindeanu a spus că România îndeplineşte standardele statelor cu programe nucleare avansate.

Miercuri s-au semnat la Piteşti două acorduri pentru dezvoltarea reactorului ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator), de Generaţie IV, ce completează acordul existent al consorţiului european FALCON.

Proiectul presupune construirea unui demonstrator european de reactor cu plumb (generaţie 4), fiind estimat la peste 1 miliard de euro.

„Va fi încă un proiect de prestigiu care se va adăuga la celelalte două, Laserul de la Măgurele şi Centrul Danubius de la Tulcea. Independenţa energetică este scopul urmărit de România, iar Guvernul pe care îl conduc va oferi sprijin tuturor tehnologiilor producătoare de energie electrică sustenabilă”, afirmă prim-ministrul.

Consorţiul denumit FALCON (Fostering Alfred CONsortium) pentru promovarea construcţiei reactorului ALFRED a fost înfiinţat pe 18 decembrie 2013 de compania Aaldo Nucleare (Italia), Institutul de Cercetare ENEA (Italia) şi ICN Mioveni-Piteşti, iar mai târziu s-a alăturat şi Institutul de Cercetări Nucleare CV-Řež (Centrum Výzkumu Řež) din Cehia.

Testarea tehnologiilor şi finalizarea proiectării şi ingineriei pentru ALFRED ar trebui să fie realizată până în 2020, cu scopul de finalizare a construcţiei demonstratorului de la Mioveni-Piteşti (România) înainte de 2030.

Citeşte şi Sorin Grindeanu, despre eventuala remaniere: Vom vedea dacă sunt necesare anumite îmbunătăţiri