Sorin Grindeanu intervine în criza medicamentelor. Guvernul ia în calcul diminuarea taxei clawback

Guvernul este dispus să adopte o taxă clawback mai mică pentru a rezolva problema medicamentelor care lipsesc din ţară.

RomaniaTV.net
25 apr. 2017, 08:57
Sorin Grindeanu intervine în criza medicamentelor. Guvernul ia în calcul diminuarea taxei clawback

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că Ministerul Sănătăţii și cel de Finanţe vor găsi o nouă formulă de calcul a acestei taxe pe care producătorii o plătesc la stat.

„Dacă soluţia ese introducerea unui calcul diferentiat al taxei clawback, nu vom ezita sa o aprobăm de urgenţă. Trebuie să ne asiguram ca orice roman are la dispozitie medicamentele necesare atunci cand are nevoie de ele, fie ca e vorba de vaccinuri, fie ca e vorba de medicamente oncologice sau pentru boli cronice”, a spus premierul Grindeanu.

Şeful Executivului a precizat că soluția fostului Guvern la problemele sănătății a fost să facă un site unde românii să se poată plânge de medicamentele sau vaccinurile care lipsesc, uitând însă să rezolve doleanțele acestora. Grindeanu a afirmat că Guvernul studiază modalitățile de încurajare a medicamentelor generice, cu preț mic, care sunt folosite zilnic de milioane de români.

„Acest Guvern și eu personal ne asumăm să rezolvăm problema accesului la tratament al românilor, o dată pentru totdeauna. Nu vom merge să le aducem medicamente cu rucsacul și nici nu vom recurge mereu la soluția extremă a achizițiilor speciale. Dar pentru a reuși avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, al industriei. Vrem să veniți alături de noi, să ne ascultăm reciproc și să găsim soluții. Să-i ascultăm pe medici și pe pacienți și să le înțelegem nevoile. Nu vom reuși decât dacă lucrăm împreună. Soluția fostului Guvern la problemele sănătății a fost să facă un site unde românii să se poată plânge de medicamentele sau vaccinurile care lipsesc, uitând să și rezolve problemele lor. Dacă asta este soluția la aceste probleme, să nu ne mirăm că suntem în această situație”, a precizat premierul, în cadrul International Health Forum.

Potrivit acestuia, trei sferturi dintre medicamentele din România sunt cele ieftine, generice. „Se vorbește de cele mai multe ori de tratamentele noi, inovative, care salvează viețile celor bolnavi de boli grave. Vorbim de lipsa vaccinurilor, vorbim de finanțarea programelor majore de sănătate, dar uităm deseori că trei sferturi din medicamentele din România sunt cele ieftine, generice, cele care sunt folosite în special de oamenii săraci, de bolnavii cronici, de bătrâni”, a spus șeful Guvernului.