Grindeanu, mesaj pentru contestatarii ministrului Justiţiei: Poate e un lucru nou ca un ministru să-şi permită să facă ce spune legea

Premierul Sorin Grindeanu le-a transmit, joi, după şedinţa Executivului, contestatarilor rezultatului evaluării procurorilor-şefi făcută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că acesta era singurul în măsură să facă acest lucru, nu premierul, preşedintele Camerei Deputaţilor sau cel al Senatului.

30 mart. 2017, 17:37
Grindeanu, mesaj pentru contestatarii ministrului Justiţiei: Poate e un lucru nou ca un ministru să-şi permită să facă ce spune legea

„Intră în prerogativele ministrului Justiţiei să facă această evaluare. Poate că e un lucru nou ca un ministru al Justiţiei să-şi permită să facă ce spune legea, să evalueze activitatea Parchetului General, a DNA şi a altor structuri. Uite că mai încercăm să aplicăm şi ceea ce scrie în lege, anume prerogativele pe care le are ministru de a face aceste evaluări. E un lucru nou! E o evaluare făcută de cel care trebuia să o facă şi nu de către prim-ministru şi nici de către preşedintele Camerei, preşedintele Senatului sau preşedintele României. Conform legii ministrul Justiţiei trebui să facă această evaluare şi a făcut-o”, a subliniat premierul Grindeanu, întrebat dacă este pregătit să-i înfrunte pe cei care contestă rezultatul evaluării activităţii procurorului general şi a şefei DNA.

Ca reacţie la afirmaţiile fostului preşedinte al PSD, Adrian Năstase, Grindeanu a spus că ceea ce trebuie să facă Tudorel Toader în perioada următoare e ceea ce s-a angajat în momentul în care a acceptat să devină ministru – politica în acest domeniu, un domeniu care face parte din politica guvernamentală, arată Mediafax.

„Legat de menţiunile domnului Adrian Năstase, o să-l contrazică domnul ministru Tudorel Toader, pentru că are cel puţin două lucruri la care s-a angajat – acel pachet legat de situaţia din penitenciare, care cuprinde şi legea graţierii şi alte măsuri, precum şi punerea în concordanţă a deciziilor Curţii Constituţionale cu Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Sunt lucruri care ţin de gestiunea Ministerului Justiţiei şi pe care domnul ministru aceste lucruri o să le facă în perioada următoare”, a spus premierul.

Premierul a evitat să comenteze poziţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, care s-a declarat dezamăgit de Raportul prezentat de Tudorel Toader privind şefii Parchetelor.

„Nu o să-mi dau cu părerea despre părerea cuiva. Dar am auzit că domnul preşedinte Liviu Dragnea îşi va spune punctul de vedere la sfârşitul acestui proces de evaluare. Am văzut că a făcut acest lucru”, a spus Grindeanu, admiţând că „a luat act” de afirmaţiile lui Liviu Dragnea.