Grindeanu: Nu știu să se fi retras proiectul privind TVA zero la imobiliare și publicitate. Dragnea: Eu nu aş vrea să renunţăm

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat joi că nu știe să se fi retras proiectul de lege privind cota zero de TVA pe tranzacții imobiliare și publicitate, precizând că va clarifica lucrurile în această privință cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

27 apr. 2017, 09:57
Grindeanu: Nu știu să se fi retras proiectul privind TVA zero la imobiliare și publicitate. Dragnea: Eu nu aş vrea să renunţăm

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, referitor la proiectul care prevede reducerea TVA la zero pentru anumite categorii, că agenţii economici din domeniu au o temere „justificată” în ceea ce priveşte recuperarea TVA, iar în cazul în care Ministerul de Finanţe nu va găsi o soluţie pentru rezolvarea problemei, există posibilitatea să renunţe la această măsură.

„Am stabilit cu colegii mei din comisiile de specialitate să ne vedem săptămâna viitoare să spună care au fost ultimele discuţii cu agenţii economici din domeniu, să vedem pentru că cei pentru care ne adresam cu această măsură se pare că au o temere justificată, în sensul că pot ajunge în situaţia să aibă probleme cu cash-flow-ul pentru că o să aibă de recuperat TVA”, a afirmat Liviu Dragnea, întrebat dacă va renunţa la proiectul care prevede reducerea TVA la zero pentru anumite categorii.

Liderul PSD a mai spus că a solicitat Ministerului de Finanţe să găsească o soluţie în acest caz, existând posibilitatea să se renunţe la această măsură.

„În acelaşi timp, am cerut Ministerului de Finanţe să găsească până săptămâna viitoare o modalitate prin care să vedem dacă se poate rezolva această problemă, să nu ajungă agenţii economici din domeniu în situaţia în care să aştepte să-şi recupereze nişte bani un an, doi ani de zile. Şi aici sunt două variante posibile: ori să se recupereze imediat TVA sau, dacă nu găsim o soluţie, să renunţăm la această idee”, a completat preşedintele PSD, potrivit News.ro.

Liviu Dragnea a susţinut că nu ar dori să se renunţe la această măsură care ar putea dinamiza domeniul.

„Eu nu aş vrea să renunţăm, pentru că este o măsură care poate dinamiza acest domeniu, adică nu aş vrea să ne împiedicăm de acest detaliu financiar-birocratic pentru a renunţa la această măsură”, a conchis preşedintele Camerei Deputaţilor. 

 

Întrebat dacă în timpul discuțiilor pe care le are cu Dragnea, liderul PSD nu l-a informat despre o eventuală retragere a acestui proiect de lege, Grindeanu a răspuns: „Nu știu să se fi retras în acest moment. Normal că am discuții dese, o să clarificăm și acest subiect”.

Șeful Executivului a mai spus că această propunere legislativă nu aparține Guvernului.

„Măsura este prinsă în programul de guvernare, dar propunerea legislativă a venit din Parlament, n-a venit (…) dinspre Guvern ca proiect de lege. (…) Au avut loc întâlniri în toată această perioadă cu toți actorii implicați și de-o parte și de cealaltă. Eu cred că cel mai bine să vă transmită decizia de a retrage sau nu acest proiect de lege este cel care sau cei care au inițiat-o”, a susținut Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

Totodată, întrebat dacă din punctul de vedere al Executivului este sustenabil un astfel de proiect, Grindeanu a precizat că există reguli europene cu privire la cotele diferite de TVA.

„Noi ne-am angajat că vom întreba Comisia Europeană legat de subiectul cotelor diferite de TVA, pentru că deja avem pe anumite domenii. Ar însemna a treia cotă diferită de TVA. (…) Impactul (…) bugetar ni l-am asumat ca și impozit zero pe cele două domenii, pe publicitate și pe tranzacții imobiliare. Industria, în schimb, și actorii — fie că vorbim de un domeniu sau de altul — nu sunt foarte deciși că această măsură este una care să ducă la creșterea cifrelor de afaceri a industriei din acest punct de vedere”, a mai afirmat Sorin Grindeanu.