Groningen: Nu sunt de acord să convertim creditele în franci la alt curs. Băncile ar pierde 1 miliard de euro

Conversia în lei a creditelor în franci elveţieni ca urmare a unei măsuri administrative nu este dorită de bănci,a declarat preşedintele Patronatelor Bancare, Steven van Groningen, citat de Agerpres.

27 ian. 2015, 15:51
Groningen: Nu sunt de acord să convertim creditele în franci la alt curs. Băncile ar pierde 1 miliard de euro

Potrivit acestuia, această măsură nu este necesară în cazul tuturor debitorilor, iar costurile afectează deponenţii. Mai mult, băncile au soluţii individuale, pentru fiecare client, astfel încât o astfel de soluţie globală nu ar fi necesară.

„În primul rând nu e nevoie (de conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric plus un anumit procent, de 20% cum au propus clienţii, sau mai mare – n.r.) şi, dacă luăm abordarea asta, atunci punctul de plecare este cu toţi cei care au credite în franci şi asta-i include şi pe cei care nu au probleme. De ce trebuie să creăm un cost pentru sistemul bancar, care ar putea să fie între 700 şi 900 milioane de euro pentru că într-o săptămână a crescut rata de schimb cu 20%, care se traduce într-o mărire de rată între 10% şi 15%? E o problemă de cash-flow, de serviciul datoriei acum şi nu văd de ce trebuie să luăm o măsură care afectează un credit pentru încă 20 de ani”, a afirmat van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank. Groningen a făcut acete afirmaţii la şedinţa Comisiei Buget-Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor, care s-a amânat din lipsă de cvorum.

El a arătat că nu crede în măsuri administrative şi că situaţia din România este total diferită faţă de alte ţări care au adoptat rapid măsuri, „unde nu s-a realizat conversia la alt curs decât cursul zilei, iar problema era una sistemică”.

Totuşi, preşedintele Raiffeisen Bank a mai spus că, pentru clienţii care au într-adevăr dificultăţi la plata ratelor, banca găseşte soluţii, fie că este vorba de restructurare, fie de conversie cu anumite reduceri.

„Pentru cei care au probleme cu adevărat găsim soluţii, aceasta este o activitate uzuală pe care o face fiecare bancă, nu vrem să ajungem la executare. Este ultimul instrument pe care îl ai la dispoziţie şi întotdeaua vrei să găseşti o soluţie în care ajuţi un client să plătească măcar ce îşi permite pentru o anumită perioadă şi, dacă e absolut clar că nu are de unde să plătească, asta înţelegem şi noi şi de-aia facem analiză pentru fiecare om în parte”, a afirmat preşedintele Raiffeisen Bank.