Grup Feroviar Român: Am primit abia după şase luni garanţia pentru privatizarea CFR Marfă

Grup Feroviar Român a primit înapoi garanţia de 20,2 milioane de euro abia la şase luni de la încercarea de privatizare a CFR Marfă.

13 mai 2014, 13:27
Grup Feroviar Român: Am primit abia după şase luni garanţia pentru privatizarea CFR Marfă

„Procedura de privatizare a obligat participanţii, inclusiv GFR, ca, în cadrul procesului de privatizare, să depună, împreună cu oferta de preţ, şi o scrisoare de garanţie bancară în scopul garantării îndeplinirii obligaţiilor ulterioare, cea mai importantă fiind semnarea contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni de către ofertantul declarat câştigător şi depunerea într-un cont escrow a sumei de 20,2 milioane euro. GFR s-a conformat acestei obligaţii şi împreună cu oferta de preţ a constituit şi scrisoarea de garanţie bancară emisă de o bancă străină”, au explicat reprezentanţii companiei, potrivit Agerpres.

Potrivit acestora, scrisoarea de garanţie bancară a fost emisă în temeiul prevederilor Codului Civil Român şi a reglementărilor bancare care prevăd în mod strict termenul de valabilitate, scopul pentru care se constituie garanţia, cât şi condiţiile pentru care poate fi executată o astfel de garanţie.

„În consecinţă, scrisoarea de garanţie bancară depusă de GFR în procedura de privatizare a CFR Marfă nu putea fi executată într-o altă cauză, alta decât privatizarea CFR Marfă. Finalizarea tranzacţiei nu a fost posibilă din cauza neîndeplinirii condiţiilor suspensive, din motive care nu au ţinut de culpa cumpărătorului GFR, situaţie în care contractul de privatizare a încetat de drept, potrivit clauzelor din cuprinsul acestuia”, se mai arată în comunicat.

Ca urmare, potrivit contractului de privatizare, contul escrow în valoare de 20,2 milioane euro a fost desfiinţat şi scrisoarea de garanţie urma să fie restituită, părţile urmând să fie repuse în situaţia iniţială, de dinaintea privatizării.

„Cu toate că procedura de privatizare a CFR Marfă nu a putut fi încheiată încă de la mijlocul lunii octombrie 2013, scrisoarea de garanţie bancară nu a fost restituită Grup Feroviar Român de către Ministerul Transporturilor vreme de 6 luni, în ciuda demersurilor pe care reprezentanţii societăţii le-au făcut la Comisia de Privatizare a CFR Marfă”, mai spun reprezentanţii companiei feroviare.

Privatizarea CFR Marfă a eşuat toamna trecută întrucât clauzele suspensive de care era condiţionată finalizarea tranzacţiei nu au fost îndeplinite, iar cumpărătorul, Grup Feroviar Român, nu a plătit întreaga sumă licitată până la 14 octombrie, când era data-limită prevăzută în Hotărârea de Guvern.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societăţii către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.

Preţul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR şi-a asumat investiţii de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.