Grupul israelian Elbit Imaging, amendat în SUA pentru plăţi nejustificate de 14 milioane dolari legate de proiectul Casa Radio

Grupul israelian Elbit Imaging, principalul acţionar al dezvoltatorului imobiliar Plaza Centers, care se ocupă de mulţi ani de transformarea Casei Radio într-un centru comercial, a acceptat să plătească o amendă civilă de 500.000 de dolari în SUA, după ce autorităţile americane au decis că israelienii au încălcat legea şi au plătit nejustificat 14 milioane de dolari unor consultanţi pentru proiectul din România.

RomaniaTV.net
14 mart. 2018, 09:13
Grupul israelian Elbit Imaging, amendat în SUA pentru plăţi nejustificate de 14 milioane dolari legate de proiectul Casa Radio

“Între 2007 şi 2012, Plaza Centers a plătit consultanţilor, direct şi indirect, aproximativ 14 milioane de dolari. Directorii din conducerea Plaza Centers au autorizat aceste plăţi, deşi documentele aduse în sprijinul plăţilor nu au identificat serviciile furnizate de consultanţi conform contractelor”, este concluzia Autorităţii americane pentru Reglementarea Pieţei de Capital (SEC).

Plaza Centers a înregistrat plăţile către consultanţi drept “cheltuieli legitime pentru serviciile primite, când, de fapt, fondurile, sau o parte din ele, e posibil să fi fost folosite pentru a corupe oficiali guvernamentali români sau să fi fost delapidate“, arată SEC în decizia, analizată de Profit.ro, privind amenda civilă impusă Elbit.

Grupul Elbit, listat pe bursa Nasdaq, a fost investigat în SUA după ce a raportat, voluntar, nereguli descoperite în legătură cu proiectul Casa Radio, deţinut în parteneriat cu statul român şi grupul turc Kucuk. Elbit a notificat autorităţile din România şi SUA că a descoperit neregulile în 2016 şi a iniţiat o anchetă internă.

SEC a decis că Elbit a încălcat Legea privind practicile de corupţie în străinătate (FCPA), în condiţiile în care a plătit, prin intermediul Plaza Centers, milioane de dolari către consultanţi terţi şi agenţi de vânzări în legătură cu proiectul Casa Radio şi vânzarea unui portofoliu imobiliar mare în SUA. În total, Elbit ar fi efectuat plăţi nejutificate de 27 milioane de dolari, transmite News.ro.

“Elbit şi Plaza au făcut plăţile deşi nu aveau dovezi că agenţii de vânzări şi consultanţii au furnizat serviciile contractate”, arată SEC, care precizează că amenda impusă Elbit reflectă cooperarea grupului cu autorităţile.

În 2006, Elbit, prin intermediul subsidiarei Plaza Centers, a anunţat că vrea să dezvolte Casa Radio într-un centru comercial şi a angajat o firmă internaţională de consultanţă pentru evaluarea proiectului. În luna august a aceluiaşi an, Plaza Centers a semnat un contract cu o firmă terţă care să asiste compania în obţinerea unei invitaţii de la Guvernul român la licitaţia pentru Casa Radio şi, ulterior, pentru obţinerea autorizaţiilor necesare dezvoltării proiectului.

În februarie 2007, cu acordul statului român, Plaza Centers a cumpărat un pachet de 75% din proiectul Casa Radio în schimbul sumei de aproximativ 40 milioane de dolari în numerar. România deţine 15% din proiect, restul acţiunilor fiind deţinute de grupul turc Kucuk. “Nu există documente sau alte dovezi care să demonstreze că firma de consultanţă angajată în 2006 a furnizat orice tip de serviciu în legătură cu tranzacţia”, potrivit SEC.

Autoritatea americană notează că firma terţă ar fi fost angajată din ordinul directorului general al Elbit de atunci, care deţinea aproximativ 50% din acţiunile grupului. Deşi SEC nu indică numele oficialului Elbit, este vorba de magnatul israelian din domeniul imobiliar Mordechai Zisser, care a fost forţat să cedeze controlul grupului în 2014, după ce a acumulat datorii de 2,5 miliarde de shekeli noi (aproximativ 800 milioane dolari). Zisser a murit în iunie 2016, din cauza cancerului.

În 2011, din ordinul aceluiaşi director, Plaza Centers a încheiat un al doilea acord cu o firmă terţă, de asemenea pentru servicii de consultanţă privind proiectul din România. Noul consultant trebuia să asiste cu achiziţia participaţiei de 15% deţinută de statul român şi cu obţinerea autorizaţiilor necesare dezvoltării proiectului. Din nou, nu există documente sau alte dovezi care să ateste faptul că vreunul dintre consultanţi a furnizat serviciile pentru care a fost contractat, precizează SEC.

“De exemplu, consultanţii nu au participat la nicio întâlnire dintre oficialii români şi reprezentanţii Plaza Centers şi nu pare ca aceştia să fi depus orice alt material care să dovedească că au efectuat servicii de consultanţă”, potrivit autorităţii americane.

Pe lângă amenda civilă de 500.000 de dolari impusă Elbit, SEC a ordonat grupului să înceteze orice activitate care contravine prevederilor legislaţiei privind piaţa de capital din SUA. Israelienii de la Elbit au intrat pe piaţa românescă la începutul anilor 2000, prin achiziţia fostului hotel Bucureşti, transformat ulterior în complexul Radisson Blu.

Anul trecut, Elbit a vândut complexul către două fonduri de investiţii în schimbul sumei de 169 milioane de euro, cea mai mare tranzacţie din sectorul hotelier din România.

Prin intermediul Plaza Centers, israelienii deţin mai multe terenuri în România pentru dezvoltări de centre comerciale. Plaza Centers se află în proces de reorganizare a afacerilor din 2013. În octombrie anul trecut, Plaza Centers a anunţat că a vândut două terenuri, din Timişoara şi Constanţa, pentru 8,5 milioane de euro şi că a obţinut PUZ-ul pentru transformarea Casei Radio în complex comercial. La acel moment, surse la curent cu situaţia au declarat pentru Profit.ro că israelienii iau în calcul vânzarea proiectului.