Guvern: Creştere economică de 3,3% pentru acest an şi un deficit de 1,86% din PIB la rectificarea bugetară

Guvernul ia în calcul o creștere economică de 3,3% anul acesta, în creștere de la 2,5% cât se estima la elaborarea bugetului de stat pe anul 2015, potrivit proiectului de rectificare bugetară postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

27 iul. 2015, 08:41
Guvern: Creştere economică de 3,3% pentru acest an şi un deficit de 1,86% din PIB la rectificarea bugetară

În aceste condiții, se propune majorarea, atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor bugetului general consolidat, pe sold, cu suma de 4,46 miliarde de lei, astfel încât deficitul bugetului general consolidat să se mențină nemodificat ca valoare nominală, respectiv 13,004 miliarde de lei. Ca pondere în PIB, deficitul crește de la 1,83% la 1,86%, ca urmare a modificării nivelului PIB estimat pe anul 2015.

Citeşte şi: RECTIFICAREA BUGETARĂ. Cine primeşte bani mai mulţi de la buget

La capitolul venituri, cele mai mari creșteri sunt luate în calcul la impozitul pe profit, 810 milioane de lei, în timp ce veniturile din TVA scad cu 235 de milioane de lei. În privința cheltuielilor, cresc cele cu asistența socială, cu 1,3 miliarde de lei, și scad cele aferente programelor cu finanțare rambursabilă, cu 169 milioane de lei, scrie Agepres.

Conform proiectului, veniturile bugetului de stat pe anul 2015 se majorează pe sold cu suma de 287,1 milioane de lei. Veniturile de la impozitul pe profit cresc cu 810,7 milioane de lei pe fondul majorării încasărilor realizate în primul semestru al anului 2015 și al evoluției principalilor indicatori macroeconomici, iar impozitul pe venit se majorează cu 762,4 milioane de lei pe fondul creșterii încasărilor realizate în primul semestru al anului 2015 și al evoluției principalilor indicatori macroeconomici.

„Din această influență, suma de 463,4 milioane de lei reprezintă cote defalcate din impozitul pe venit alocate bugetelor locale”, se arată în proiectul de ordonanță.

În schimb, impozitele și taxele pe proprietate se diminuează cu 549,8 milioane de lei, la fel ca și veniturile din Taxa pe Valoarea Adăugată, care scad cu 252,6 milioane de lei.

„Estimările sunt influențate negativ de impactul aplicării prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, dar și pozitiv, de creșterea încasărilor în primul semestru al anului 2015 și evoluția principalilor indicatori macroeconomici. Din această influență, suma de 1,309 miliarde de lei reprezintă sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată alocate bugetelor locale”, se mai arată în proiect.

Veniturile din accize se majorează cu 268,3 milioane de lei pe fondul creșterii încasărilor realizate în primul semestru al anului 2015, iar veniturile nefiscale se majorează cu 627,2 milioane lei ca urmare a evoluției încasărilor realizate în primul semestru al anului 2015.

La capitolul cheltuieli ale bugetului de stat, acestea se majorează, pe sold, cu suma de 1,12 miliarde de lei, în special pe seama creșterii cheltuielilor de personal cu 594,2 milioane de lei pentru plata tranșei a III-a din titlurile executorii pentru drepturile salariale obținute în instanță, asigurarea plății integrale a drepturilor salariale stabilite pentru anul 2015.

De asemenea, cheltuielile cu bunuri și servicii cresc cu 56,9 milioane de lei, iar transferurile între unități ale administrației publice se diminuează pe sold cu 1,5 miliarde de lei.

Cheltuielile cu asistența socială cresc cu 1,3 miliarde de lei în principal pentru plata alocației de stat pentru copii majorată, asigurarea pensiilor de serviciu pentru: personalul aeronautic, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești, precum și pentru plata indemnizațiilor majorate pentru persoanele persecutate din motive politice și etnice, veterani și văduve de război. Alte cheltuieli cresc cu 556,5 milioane lei pentru hotărâri CEDO, despăgubiri aferente procesului de restituire a proprietăților și sume pentru restaurarea unităților de cult.

Citeşte şi: Majorarea lefurilor demnitarilor. Pop: Dacă nu e prevăzută în rectificarea bugetară, nu se pune în aplicare

Fondurile de rezervă se majorează cu 100 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă scad cu 169 milioane de lei.