Guvernatorul regiunii Cernăuţi, către ROMÂNII care refuză mobilizarea: Dacă nu vă convine, PLECAŢI din Ucraina

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuriak, le-a cerut românilor care protestează faţă de mobilizarea pentru război să deblocheze drumurile, acuzându-i că militează împotriva integrităţii Ucrainei. Vanzuriak i-a sfătuit să plece din ţară dacă nu vor să meargă la război.

29 iul. 2014, 09:46
Guvernatorul regiunii Cernăuţi, către ROMÂNII care refuză mobilizarea: Dacă nu vă convine, PLECAŢI din Ucraina

Mai multe drumuri au fost blocate, începând de vineri, în regiunea Cernăuţi, de românii care protestează împotriva unei noi etape de mobilizare în armată pentru conflictul din estul Ucraine, scrie adevarul.ro.

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuriak, a transmis, luni, un mesaj către protestatarii români prin care face apel la deblocarea drumurilor şi rezolvarea situaţiei prin dialog.

„Toţi cei care blochează drumurile ar trebui să înţeleagă că deciziile de mobilizare în fiecare localitate din Bucovina vor fi luate după aceeaşi regulă. Nimeni nu va face excepţie, iar ordinea de mobilizare în armată nu va fi modificată prin mitinguri şi blocarea drumurilor”, a spus Roman Vanzuriak.

Şeful administraţiei regionale de stat Cernăuţi i-a acuzat pe etnicii români din regiune că prin refuzul înrolării în armată se pronunţă împotriva integrităţii statului şi i-a îndemnat să părăseasca ţara.

CITEŞTE ŞI ROMÂNII din CERNĂUŢI NU vor să meargă la RĂZBOI

„Astăzi, soarta întregii ţări (şi a regiunii Cernăuţi, de asemenea) se decide în zona unde are loc operaţiunea antiteroristă, şi nu pe autostrăzile din Bucovina. Am un mesaj şi pentru cei care pe fondul disperării soţiilor şi mamelor alimentează sentimente anti-ucrainene în regiune. Dacă militaţi împotriva integrităţii teritoriale a statului aveţi opţiunea de a merge în Rusia sau în orice altă ţară în care să trăiţi mai bine decât în Ucraina”, a avertizat Vanzuriak, într-un mesaj publicat şi pe pagina sa de Facebook.

REACŢIA MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi-a exprimat, marţi, preocuparea faţă de situaţia care a generat protestele etnicilor români din regiunea Cernăuţi din Ucraina, în contextul procesului de mobilizare a tinerilor cetăţeni ucraineni declanşat de autorităţile de la Kiev.

MAE arată că urmăreşte îndeaproape modul în care acest proces se desfăşoară, în contextul nemulţumirilor exprimate de etnicii români, care generează îngrijorare atât în familiile acestora, cât şi la nivelul opiniei publice din România.

De la începutul protestelor din regiunea Cernăuţi, MAE este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuţi, cu reprezentanţii etnicilor români, precum şi cu cei ai autorităţilor ucrainene civile şi militare.

În cadrul dialogului constant cu partea ucraineană, preocuparea autorităţilor române a fost transmisă ambasadorului Ucrainei la Bucureşti, cerându-se elemente suplimentare şi clarificări referitoare la procedurile de mobilizare în curs a tinerilor, înţelegând raţiunile fireşti ale oricărui stat privind necesitatea asigurării securităţii şi apărării integrităţii teritoriale şi a fost exprimată, în acest context, aşteptarea părţii române ca aceste proceduri să nu aibă un caracter selectiv, care să introducă o abordare discriminatorie pe criterii etnice.

MAE arată că mesaje similare au fost transmise autorităţilor centrale ucrainene prin Ambasada României la Kiev.

Ministerul român al Afacerilor Externe exprimă deplina înţelegere şi solidaritate cu familiile tinerilor etnici români, cetăţeni ucraineni, care ar putea fi mobilizaţi în regiunile estice ale Ucrainei unde au loc, în continuare, operaţiuni militare împotriva separatiştilor. Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că procedurile specifice, promovate de către autorităţile ucrainene în contextul crizei de securitate din Ucraina de est şi a operaţiunilor militare împotriva responsabililor pentru acţiunile de încălcare a suveranităţii statului ucrainean, se vor desfăşura cu luarea în considerare de către autorităţile de la Kiev a preocupării exprimate de proprii cetăţeni, de familiile etnicilor români din regiunea Cernăuţi şi cu respectarea unui necesar principiu al nediscriminării etnice‘, arată sursa citată.