Guvernul a amânat pentru săptămâna viitoare proiectul de lege privind piaţa de capital

Guvernul a amânat pentru săptămâna viitoare aprobarea proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, premierul solicitând obţinerea unor puncte de vedere din partea CE, BNR, ASF şi Bursei de Valori, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, marţi, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, transmite Agerpres.

21 oct. 2014, 14:43
Guvernul a amânat pentru săptămâna viitoare proiectul de lege privind piaţa de capital

‘Proiectul de lege privind piaţa de capital a fost într-o primă lectură. S-a amânat pentru săptămâna viitoare pentru că premierul a cerut formularea punctelor de vedere de către Comisia Europeană, BNR, ASF şi Bursa de Valori. Fiind un document foarte important cu efecte asupra pieţei de capital destul de semnificative s-a solicitat către toate entităţile interesate să-şi expune puncte de vedere ca să nu existe ulterior nemulţumiri pentru că, într-un fel sau altul, se poate distorsiona piaţa. Proiectul de act normativ nu s-a discutat pe fond, s-au cerut aceste puncte de vedere’, a declarat Corneliu Calotă.

Modificarea Legii privind piaţa de capital are ca scop încadrarea României în grupul pieţelor de capital emergente pentru asigurarea vizibilităţii în plan extern, reprezentând totodată şi o modalitate directă de a atrage noi categorii de investitori, preciza Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat de presă pe 6 octombrie.

MFP a lansat, la acel moment, în dezbatere publică, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr 297/2004 privind piaţa de capital, precizând că are în vedere adaptarea legislaţiei în domeniu prin eliminarea obstacolelor existente.

Proiectul de act normativ vizează, în principal, următoarele aspecte: facilitarea accesului la piaţa de capital românească; respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende; guvernanţa corporativă a emitenţilor şi transparenţa acestora, inclusiv raportarea informaţiilor relevante pentru participanţii la piaţă; simplificarea regimului ofertelor publice şi al listărilor de acţiuni şi obligaţiuni; creşterea pragului de deţinere a acţiunilor emise de operatorii de piaţă şi eliminarea pragurilor de deţinere a acţiunilor emise de Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) în scopul îmbunătăţirii acestor entităţi şi cu efecte pozitive pentru piaţa de capital locală; eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF şi ale operatorilor de piaţă a unor prevederi restrictive referitoare la condiţiile de întrunire a cvorumului şi de adoptare a hotărârilor adunărilor generale ale acţionarilor, care fac dificilă desfăşurarea acestora.

În acelaşi timp, conform MFP, se urmăreşte creşterea bazei de investitori instituţionali din România, şi motivarea populaţiei sa investească direct sau indirect în instrumente financiare listate. În acelaşi timp, sunt urmărite creşterea bazei de investitori instituţionali din România, precum şi motivarea investiţiilor în instrumente financiare listate.