Guvernul a aprobat constituirea şi funcţionarea centrelor comunitare de învăţare permanentă

Guvernul a aprobat, miercuri, în şedinţă, constituirea şi funcţionarea centrelor comunitare de învăţare permanentă, instituţii care vor contribui la îmbunătăţirea continuă a calificării profesionale, potrivit cerinţelor mediului de afaceri şi în acord cu programele europene de educaţie pe tot parcursul vieţii. Centrele pot fi frecventate atât de copii, cât şi de adulţi, însă înfiinţarea lor are ca principală ţintă încurajarea adulţilor cu vârste între 25 şi 64 de ani să participe la activităţi de învăţare.

RomaniaTV.net
23 aug. 2017, 13:25
Guvernul a aprobat constituirea şi funcţionarea centrelor comunitare de învăţare permanentă

Centrele pot fi înfiinţate ca instituţii publice de subordonare locală sau ca activităţi pe lângă o instituţie de subordonare locală finanţată integral din bugetul local, cu condiţia încadrării în numărul maxim de posturi al unităţii administrativ teritoriale, aprobat prin buget. Acestea pot fi finanţate din venituri proprii ale autorităţilor locale, granturi sau alte tipuri de finanţări interne şi/sau externe, donaţii, sponsorizări, taxe de participare, care sunt aprobate ca taxe speciale.

„Centrele pot fi frecventate atât de copii, cât şi de adulţi, însă înfiinţarea lor are ca principală ţintă încurajarea adulţilor cu vârste între 25 şi 64 de ani să participe la activităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii, obiectivul fiind creşterea gradului de participare la astfel de activităţi de la 1,5% cât este în prezent, la 10% în 2020″, potrivit sursei citate.

Potivit news.ro, fiecare centru va acoperi minimum patru arii de competenţă: management/coordonare, servicii educaţionale, utilizarea noilor tehnologii de informare şi comunicare, administrativ-financiar.

Activitatea centrelor comunitare de învăţare permanentă are în vedere: facilitarea integrării/reintegrării membrilor comunităţii pe piaţa muncii; creşterea şanselor de integrare socio-profesioală şi de dezvoltare personală; creşterea nivelului de educaţie a membrilor comunităţilor; identificarea periodică şi satisfacerea nevoilor de educaţie permanentă la nivelul comunităţii locale pentru toate categoriile: copii, tineret sau adulţi; oferirea de informaţii actualizate şi complete referitoare la tipurile de servicii educaţionale formale şi non-formale diponibile în comunitate; dezvoltarea şi diversificarea serviciilor educaţionale şi a competenţelor sociale şi profesionale.

Durata fiecărui program de formare este flexibilă şi se stabileşte de coordonatorul activităţii şi partenerii furnizori de educaţie şi formare.

Competenţele profesionale dobândite vor fi certificate prin documente care să ateste cunoştinţele, abilităţile, calificările obţinute după urmarea acestor programe. În funcţie de durata şi specificul activităţii, aceste documente pot fi adeverinţe, atestate, certificate de calificare profesională, certificate de competenţe şi diplome.

Potrivit Executivului, constituirea centrelor comunitare de învăţare permanentă umăreşte o mai bună pregătire a forţei de muncă, ceea ce contribuie la sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la creşterea accesului la educaţie şi formare profesională pe tot parcursul vieţii al tuturor oamenilor, indiferent de apartenenţa socială, etnică, de gen, de confesiune sau de zona rezidenţială.